Last news in Fakti

2 Април, 2017 20:25 1 651 1

Къде се крие щастието? В дрямката разбира се!

  • дрямка-
  • щастие-
  • сън-
  • следобеден сън-
  • следобедна дрямка-
  • проучване

Следобедната дрямка е най-доброто средство да бъдете щастливи

Къде се крие щастието? В дрямката разбира се! - 1
Снимки: shutterstock

Питали ли сте се някога къде се крие щастието? Каква е тайната да бъдем щастливи? Отговорът на този въпрос, може би не е толкова екзистенциален и философски колкото си мислите. Според група британски учени, ключът към щастието се крие в нещо много простичко — следобедната дрямка.

Изследване, изготвено от учени от университета на Хатфордшир, показва, че една 30 минутна дрямка през деня може да подобри, освен удовлетвореността ни от живота и производителността на труда ни.

"Предишни изследвания показваха, че кратка дрямката може да ви направи по-фокусирани, продуктивни и креативни, а тези нови открития предполагат, че можете да бъдете и по-щастлив", обяснява професор Ричард Уайзман от Университета в Хертфордшир.

Къде се крие щастието? В дрямката разбира се!

Изследователите предполагат и въвеждането на нова дума, с която да се опише чувството на доволство след кратко дрямка: "nappiness", което на български би могло да се преведе със смешната и несъществуваща дума "дрямкощастие".

Сънят обаче, трябва да е кратък. Според резултатите на изследването, проведено измежду 1000 души, ако дрямката се превърне в здрав сън, вие ще сте по-скоро нещастни, отколкото щастливи.
Данните при един от тестовете показват, че 66% от онези, които само са подремнали за кратко, са се почувствали щастливи, в сравнение с 56% от тези, които са спали дълбоко през деня.

Придрямващите през деня са получили оценка на щастието 3,67 от максимално пет, докато спящите по-дълго са били оценени с 3,44, каквато е била и оценката при хората, които не спят през деня.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дедо ПОП

    4 0 Отговор
    Вярно е ! Най- сладко се спи , по време на работа !