14 Април, 2017 15:03 3 333 3

Построиха дом за 1500 пчели насред бетонен град

  • пчели-
  • кошер-
  • краков-
  • оцеляване-
  • цветя-
  • поилша

Оцеляването на тези изключителни насекоми е поставено на карта

Построиха дом за 1500 пчели насред бетонен град - 1
Снимка shutterstock

Центърът на един голям град не е в състояние да предложи кой знае какво на пчелите, които разчитат на цветята, за да се хранят и да оцеляват. Ще останете много изненадани обаче, да разберете, колко много от тези трудолюбиви насекоми са изградили домовете си именно в сърцето на тези бетонни пустини. Те обитават онези едвам забележими зелени пространства, които наричаме паркове и които със сигурност не могат да предоставят на пчелите разнообразието и изобилието от цветя, които им дава природата.

Оцеляването на тези изключителни насекоми е поставено на карта. Еколози и биолози по цял свят търсят начини да спасят от изчезване пчелите, без които и ние сме обречени.

Инициативата на един полски град в тази посока, е достойна за възхищение. Жителите на Краков са решили да помогнат на мъничките насекоми, които живеят край тях.

За целта, те построяват огромен кошер, в който могат да се настанят 1500 пчели.

"Хотел Квиента" е идеалното място за тях. Той е построен на брега на река Висла, където все още могат да бъдат открити зелени тревни площи и дървета, насред втория по големина град в Полша.

Построиха дом за 1500 пчели насред бетонен град

Кошерът е направен от дърво, като по стените му има издълбани специални отвори, през които пчелите да могат да влизат и излизат.

Заедно с кошера върви и прелестна градина, в която местните жители са посадили повече от 80 вида цветя, сред които маргаритки и макове, за да помогнат на насекомите да живеят щастливи и сити.

Около пчелния кошер няма ограда, за да могат хората да се наслаждават на градината и да наблюдават начина на живот на пчелите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майката

    7 0 Отговор
    Спрете да пръскате с Нитрати и Хербициди!!!
  • 2 Някой

    6 0 Отговор
    Не мога да разбера: 1500 пчели!? Средно в един кошер живеят м/у 40000 и 60000 пчели. В техния случай който е рязко под границата на оцеляване ще измрат за броени дни.
  • 3 незнайко

    4 0 Отговор
    Свободните пчели няма да изчезнат. Необятни гори има навсякъде. Мястото им не е в градовете.