Last news in Fakti

21 Април, 2017 21:42 8 089 2

Откриха мистериозно съкровище в пиано 

  • съкровище-
  • пиано-
  • британския музей-
  • музикален инструмент-
  • акордиране на пиана-
  • монети

Въпреки усиленото издирване, никой не е потърсил пианото и скритите в него златни и сребърни монети

Откриха мистериозно съкровище в пиано  - 1
Снимки АП/БТА

Мистериозно съкровище от 18-ти век, открито под клавишите на старо пиано, бе обявено от Британския музей за национална ценност.

Златните и сребърни монети от времето на крал Едуард VII и крал Джордж V, са оценени на 500 000 британски лири.

Самите монети ще останат в музея, тъй като обявяването им за национално съкровище означава, че те вече са собственост на Британската корона.

Тъй като от Коледа насам, никой не е потърсил нито музикалният инструмент, нито имането, сумата ще бъде поделена между мъжа, който се натъкнал на съкровището и гимназия в Бишопс Касъл, която получила пианото като дарение.

61-годишният Мартин Рикхаус, специалист по акордиране на пиана, бил потърсен, за да настрои и ремонтира старо пиано, преди то да бъде отнесено в държавното учебно заведение.

Според собствениците на 110-годишният музикален инструмент, клавишите му били по-тежки от обичайното.

Когато се захванал с ремонта, мъжът открил десетина пакета и кожена кесия, в които имало 913 златни и сребърни монети, грижливо пришити към долната част на клавишите.

"Когато отворих пакетите и кесията, не очаквах да видя злато. Мислех, че това са обикновени монети", разказа Рикхаус.

От музея уточниха, че монетите, изсечени между 1847 г. и 1915 г., са най-голямото съкровище, откривано в страната. Кои са били първоначалните собственици на монетите остава загадка. Смята се, че които и да са били, са скрили богатството си, под клавишите, в края на 20-те години на миналия век или малко след това.

Според британските медии тайнственият им собственик вероятно ги е скрил заради Голямата депресия и събития, довели до Втората световна война.

Откриха мистериозно съкровище в пиано 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Дедо ПОП

    6 2 Отговор
    От днес ще свиря на пиано. И съм сигурен че , ще изкарам повече пари от комшиите , които ще ме молят да спра да свиря ! ))))))))))))