16 Май, 2017 12:59 3 793 9

Ето каква е истината за ваксините (ИНФОГРАФИКА)

  • ваксини-
  • имунизация-
  • ползи-
  • здраве-
  • деца-
  • ваксина

Визуалното доказателство, че ползите от имунизациите доминират над потенциалните вреди

Ето каква е истината за ваксините (ИНФОГРАФИКА) - 1
Снимка: shutterstock

Стана модерно да не ваксинираме децата си. Напук на фактите и доказателствата в подкрепа на имунизациите, които Световната здравна организация, УНИЦЕФ и държавните здравни институции предоставят, все повече родители решават на своя глава, че ще „предпазят“ детето си, като не го ваксинират.

Идеите и възгледите против ваксините се разпространяват също толкова бързо и са точно толкова опасно заразни за обществото, както вирусните патогени, с които ваксините се борят.

Нагласата, че ваксините са нещо зло и поставянето им неминуемо ще доведе до фатални и драматични последици, е опасна.

Митовете и легендите, които от десетилетия се предават от уста на уста, онези „истински“ страшните истории, случили се незнайно кога и незнайно на кого, са в основата на проблема с имунизациите и причината все повече майки да се съмняват в съвременната медицина.

Здравните организации по цял свят от години се опитват да убедят родителите по целия свят, че ползите от ваксините са повече от потенциалните вреди.

Освен това, благодарение на ваксините ние и нашите деца вече не сме застрашени от много инфекциозни болести, които в миналото са отнемали хиляди човешки животи.

Ето каква е истината за ваксините (ИНФОГРАФИКА)
Снимка: shutterstock

Законът въвежда задължителните имунизации, за да опази населението от заразни болести, ето защо твърдението, че когато изберете да не поставите ваксина на детето си няма да навредите на никого, е напълно погрешно. Те рискуват не само здравето на детето си, но и това на цялото общество.

Когато достатъчно висок процент от хората в една общност са ваксинирани срещу определена болест, цялата общност е по-добре защитена, заради процес, който науката нарича „колективен имунитет“. Когато обаче, процентът на ваксинираните е твърде малък, всички в тази общност са уязвими и застрашени от болестта.

Ако обърнете внимание на историята ще видите, че епидемиите се случват предимно в райони, където, поради една или друга причина, родителите отказват или избягват да ваксинират децата си.

Според една от последните статистики, представени от Световната здравна организация, всяка година около 650 000 деца в Европа не се ваксинират. Преди родителите категорично да отхвърлят имунизациите, те трябва да се информират и за рисковете, които крие това тяхно решение, съветват специалистите.

Наскоро американският център за контрол и превенция на заболяванията публикува графика с поредното доказателство, че ваксините имат повече ползи за хората, отколкото вреди.

Кръгчетата в диаграмата представляват докладваните случаи на заразени в САЩ. За съжаление не всички заболявания и случаи са били съобщавани на властите през годините. Например, първият случай на заушка е бил регистриран от властите чак през 1968 г., една година след узаконяването на ваксината, срещу тази болест.

Ето и ИНТЕРАКТИВНАТА ГРАФИКА

Ето каква е истината за ваксините (ИНФОГРАФИКА)
Снимка: science mag


Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 no name no face no number

    16 3 Отговор
    Против тетанус и тази дето я правят сред раждане са достатъчни новите са шит. Тези против грип нищо не помагат, а всичко е химия . Вече почти всичко, с химия се храним лекуваме къпем почистваме зъбите и тн. Така, че , всеки да си преценява. Аз съм против

    Коментиран от #2, #4

  • 2 Дедо Грую

    18 5 Отговор

    До коментар #1 от "no name no face no number":

    Ще фалира фармакомафията и няма да стават децата аутисти и др. подобни.
  • 3 браво

    6 18 Отговор
    Трябва да има затвор за родители, които убиват децата си, като не ги ваксинират!

    Коментиран от #8

  • 4 Azazel

    6 20 Отговор

    До коментар #1 от "no name no face no number":

    Ако беше завършил/а поне 4 клас, щеше да знаеш, че буквално всичко е химия - и хората сме 100% химия, и цялата ни заобикаляща среда, така че може би щеше да осъзнаеш колко абсурден ти е аргументът. Тези решения за здравето на децата ни, слава богу се взимат (и дано така продължи) от образовани и активни в науката имунолози и вирусолози, а не от някоя едва завършила 8 клас селска магазинерка, дето пише глупости в БГ мама и всеки, който пренебрегва разпоредбите, и по този начин подлага на риск своите и чужди деца, трябва да бъде съден за престъпления против живота!
  • 5 no name no face no number

    14 4 Отговор
    учил съм достатъчно и има химия и химия. Създадените по изкуствен път храни не са полезни както тези създадени от природата. Ваксините имат много странични ефекти. А тези против грип не помагат видял съм го с очите си. Така , че който както си реши здравето си е наше и на децата ви.

    Коментиран от #6

  • 6 Azazel

    6 20 Отговор

    До коментар #5 от "no name no face no number":

    Ваксините за грип не са задължителни (не коментирам ефикасността им, макар че има достатъчно научни доказателства за ползите от тях), така че в статията изобщо не става дума за тях. Говорим за задължителните ваксини и не може хора, които нито са образовани, нито компетентни по даден въпрос, да взимат сами решения по него, от които зависи живота на други. Все едно да оставим решенията по време на полет да се взимат не от пилотите, а от пътници, които са прочели в БГ мама как да се управлява самолет и вече смятат, че знаят по-добре от пилотите... И, щом в самолета се возят техните деца, значи те имат пълното право сами да решават как да го приземят...

    Коментиран от #7

  • 7 Велзевул

    17 4 Отговор

    До коментар #6 от "Azazel":

    Ако пилотите имат мотив да разбият самолета в някой планински връх, вместо да го приземят невредим, то тогава пътниците имат по-голям шанс да оцелеят ако заключат пилотите в тоалетната и се опитат сами да приземят самолета. В условията на пазарна икономика, която превръща всички в „бизнесмАни", докторите и фармацевтиката изпадат в такъв тотален „конфликт на интереси" с хипократовата клетва, че образованието и компетентността им олекват до безтегловност. Иначе ваксините са много хубава идея, но компрометирана в сегашните условия и аз не бих бързал да ана темосвам родителите.
  • 8 Пенчо

    4 3 Отговор

    До коментар #3 от "браво":

    Защо не осиновиш дете постардало от ваксини, с ДЦП примерно?
    Дано тебе те затворят и бодат всеки божи ден, всеки, докато не умреш!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.