Last news in Fakti

16 Май, 2017 21:26 3 773 0

Най-замърсеният остров в света е част от световното наследство на ЮНЕСКО

  • остров-
  • замърсяване-
  • пластмаса-
  • пластмасови отпадъци-
  • тихи океан-
  • остров хендерсън-
  • юнеско-
  • океански течения-
  • екосистеми

На необитаемия коралов остров има повече от 37 милиона пластмасови отломки

Най-замърсеният остров в света е част от световното наследство на ЮНЕСКО - 1

Природозащитници обявиха един от най-отдалечените и изолирани острови в Тихия океан за най-мръсния британски остров в света.

Резултатите от ново екологично изследване показват, че на южния тихоокеански остров Хендерсън, част от островната група Питкерн, се намира най-голямото сметище за пластмасови отпадъци в света. Този коралов остров се намира на пътя на океанските течения, които носят към бреговете му боклуци от Южна Америка, както и отпадъците, изхвърлени от риболовните кораби.

Учените са установили, че макар атолът Хендерсън да е необитаем и да се намира на повече от 5000 км от най-близкото населено място, върху всеки квадратен метър от крайбрежието му има средно по около 700 парчета пластмаса с най-различни размери и форми или общо над 37 милиона отломки.

В действителност боклукът, който се трупа по бреговете на острова от години, е много повече. Данните, които учените представят, описват само онези отломки по-големи от 2 мм и заровени на не повече от 10 см. в пясъка. Замърсяването около скалите и скалистите брегове все още не е проучено. Освен това, броят на боклука расте с около 3500 отломки на ден, които пристигат с океанските течения.

Тези цифри разкриват мащабите и сериозността на проблема с пластмасовите отпадъци, които заплашват да унищожат крехките екосистеми в океаните и моретата.

Данните за състоянието на този коралов остров, обявен от ЮНЕСКО за част от световното културно и природно наследство в Европа през 1988 г. заради уникалната си природа и екологична среда, неповлияна от дейността на хората, са събрани от група австралийски учени от Института по морски и антарктически изследвания към Университета на Тасмания, при последната им експедиция до острова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА