28 Май, 2017 12:02 2 125 0

Шоколадът ни пази от сърдечно заболяване

  • шоколад-
  • консумация-
  • ползи-
  • сърдечносъдово заболяване-
  • камерна фибрилация-
  • мерцателна аритмия

Учени установиха, че умереният прием на шоколад нможе да намали с 20% рискът от камерна фибрилация

Шоколадът ни пази от сърдечно заболяване - 1
Снимки: shutterstock

Все по-често се появяват научни доказателства за ползите от шоколада, но сега, едно ново проучване установява, че той може да намали и риска от едно конкретно, често срещано и опасно сърдечносъдово заболяване.

В мащабно проучване международният екип от датски, американски и канадски учени е установил, че консумацията на умерени количества шоколад понижава с 20% риска от заболяване, наречено камерна фибрилация (мерцателна аритмия) - неравномерно, учестено сърцебиене, което влошава кръвообращението.

Шоколадът ни пази от сърдечно заболяване

Резултатите от мащабното проучване, проведено в периода декември 1993 г. - май 1997 г., сред 55 500 мъже и жени в Дания, бяха публикувани наскоро онлайн от научното списание Heart.

"Нашето проучване добавя още едно доказателство към дългия списък със здравни ползи, които са свързани с умерената консумация на шоколад и подчертава значението на поведенческите фактори за потенциално намаляване риска от аритмии", каза Елизабет Мостофски, водещ автор на изследването.

Шоколадът ни пази от сърдечно заболяване

Доброволците, участвали в проучването, трябвало да отговорят на въпроси, свързани с това колко често хапват шоколад, какви количества, както и каъв вид.

След като получили данните, учените ги сравнили с историята на заболяванията на участниците в експеримента. Оказало се, че при умерена употреба на млечен и черен шоколад значително спада рискът от мерцателна аритмия - заболяване, от което страдат милиони хора по света.

Шоколадът ни пази от сърдечно заболяване

Резултатите също показали, че жените, които редовно хапват по 30 грама шоколад веднъж седмично, рискът от това заболяване спада с 21%, а при мъжете този процент е дори още по-висок — 23%.

Учените обаче напомнят, че шоколадът е полезен в умерени количества. Те предупреждават, че консумирането на прекомерни количества от това сладко лакомство може да навреди на здравето, защото повечето шоколадови продукти съдържат много калории от захар и мазнини и могат да доведат до повишаване на теглото и други метаболитни проблеми, които пък са пряко свързани със сърдечните заболявания.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА