Last news in Fakti

28 Май, 2017 20:00 8 350 4

5 исторически факта, които всъщност се оказват лъжа

  • факти-
  • история-
  • урок-
  • америка-
  • европа-
  • египет
5 исторически факта, които всъщност се оказват лъжа - 1

Живеем в епохата на информацията и често срещаме нови факти, които заменят досегашни виждания, независимо дали става въпрос за научни открития или изобретения.

Събрахме няколко исторически факта, в които сме вярвали от училище, и които всъщност са се оказали грешни.

1. Наполеон и носа на Сфинкса

Сфинксът в Гиза е познат с липсата си на нос. Както повелява легендата, армията на Наполеон е разрушила тази част от лицето му при битката с турците през 1798 г. Противно на това твърдение обаче, датският пътешественик Фредерик Нарден пише в бележките си, че статуята на Сфинкса няма нос и през 1737 г., което опровергава историята за Наполеон.

2. Ван Гог и неговото ухо

Историята, че художникът е отрязал ухото си и го пратил на близките си, е силно преувеличена. Всъщност, това нещо се е случило след конфликт с приятеля му, Пол Гоген, когато Ван Гог го нападнал с бръснач. В момент на умопомрачение или както предполагат някои историци – лудост, Винсент отрязал част от ухото си още същата вечер.

3. Рогатите шлемове на викингите

Свикнали сме да виждаме викингите изобразявани с шлемове с рога, но според археолозите не може да се определи точно как са изглеждали тези мъже от миналото. Такива шлемове са били изрисувани само върху надгробните им плочи и учените смятат, че са били използвани при ритуали, не в битка. В допълнение, те са бил използвани по време на Бронзата ера, дълго преди появата на викингите.

4. Стоунхендж

Стоунхендж е една от най-големите световни мистерии и нови хипотези за него се раждат постоянно. В началото той не е изглеждал така, както изглежда днес: през 1901 Уилям Гроуланд инициира своя реставрация на монумента. Скорошни снимки доказват, че Стоунхендж изглежда твърде различно, отколкото в древните времена.

5. Откриването на Америка

В уроците по история се казва, че Кристофор Колумб открива Америка през 1492 г. Истината е, че първите европейци, които пътуват до Новия свят са викингите в края на 10-ти век. Тогава е възникнал и първия контакт с местните хора.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Маке

    56 0 Отговор
    Македонецът Ристе Колумбовси е открил Америка,доста преди викингите.
  • 2 Гост1

    21 3 Отговор
    Даа,дръж се америко, маке те гази. Много ме кефи
  • 3 гост2

    24 1 Отговор
    Македонски с каляската си преди христа каца на луната ама кой да ме чуе?
  • 4 това вече не е тайна

    23 0 Отговор
    НЛО-тата, които посещават земята всъщност са македонци ренегати, които отдавна са напуснали Земята и са се населили по други планети. Сега периодично посещават планетата с цел забавление и всяване на смут.
    НАСА не бива да се притесняват, как ще общуват с извънземните, просто трябва да им говорят на "македонски език" !