Last news in Fakti

4 Юни, 2017 12:01 10 517 0

Феноменална "стъклена" жаба е поредната странна хрумка на природата (ВИДЕО)

  • жаба-
  • прозрачна-
  • нов вид-
  • hyalinobatrachium yaku-
  • стъклена жаба-
  • еквадор

Новият вид жаба е с толкова прозрачна кожа, че може да бъде описана цялата ѝ анатомия

Феноменална "стъклена" жаба е поредната странна хрумка на природата (ВИДЕО) - 1
Снимки: Zoo Keys.

Нов вид жаба, толкова странна и същевременно удивителна, е поредното чудато творение на природата, което учените откриха. е толкова прозрачна, че може да се види как бие сърцето ѝ.

Забележителното създание, със зелен петнист гръб, има толкова прозрачна кожа на корема, че през нея може да се види как бие "червеното сърце на земноводното", пише сайтът New Scientist.

Новооткрита стъклена жаба е наречена Hyalinobatrachium yaku и за съжаление е застрашена от изчезване, заради местообитанията ѝ са унищожавани безмилостно заради добива на петрол.

Жабата била открита и идентифицирана чрез комбинация от работа на терен сред Амазонските равнини на Еквадор и секвениране на генома ѝ в лаборатория. Тя е описан в Zoo Keys.

Феноменална "стъклена" жаба е поредната странна хрумка на природата (ВИДЕО)

Това създание успяло да удиви учените не само с прозрачната мембрана, покриваща органите ѝ, но и с уникалните си поведенчески черти.

Тъмнозелените петна по гърба на създанието, в комбинация с характерния ѝ зов и репродуктивно поведение, я определят като напълно отделен вид от вече познатите на науката жаби.

"Мъжките пазят яйцата, които женската снася и закрепя от долната страна на листата на дърветата, докато не се излюпят и не паднат във водния поток", разказва Хуан Гуаясамин от филияла на университета на Сан Франциско в Кито, Еквадор. "Аз работя с жаби всеки ден и това е един от най-красивите видове, които някога съм виждал", допълва той.

Току-що открита, а вече застрашена

Феноменална "стъклена" жаба е поредната странна хрумка на природата (ВИДЕО)

"Не всички стъклени жабите (сем. Centrolenidae) имат сърца, които могат така ясно да се видят през кожата на гърдите. При някои от представителите на този вид, самото сърце е бяло, зада скрие червената кръв, която преминава през него. Това е един вид защитен механизъм. Не не и при тази жаба", обяснява Пол Хамилтън от американската организация Biodiversity Group.

За размножаването на стъклените жаби са нужни девствени потоци. "Ако потокът пресъхне или се замърси, жабите не могат да оцелеят", отбелязва Хамилтън и допълва: "Все още нямаме достатъчно информация за този нов вид, за да го обявим официално за застрашен, но все пак знаем, че техните местообитания изчезват с удивително бързи темпове. Причината за това е, че в ареала на този вид се добива петрол."

Учените са убедени, че новооткритият вид ще им помогне да разберат по-добре еволюционния модел, довел до появате на тези странни замноводни, както и защо различните "стъклени" жаби имат различно ниво на прозрачност на кожата.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА