30 Май, 2017 19:14 13 157 4

Създадоха супер антибиотик

  • антибиотик-
  • лекарство-
  • супер антибиотик-
  • супер бактерии-
  • антибиотици-
  • разновидност-
  • ванкомицин

Новият медикамент е разновидност на антибиотика ванкомицин, но е много по-унищожителен за бактериите

Създадоха супер антибиотик - 1
Снимка: shutterstock

Нов супер антибиотик бе създаден, за да елиминира надвисналата заплаха от онези резистентни към антибиотици бактерии и вируси, които все по-често се споменават не само в научните среди, но и в обществото.

Учени от американския изследователски институт "Скрипс" дадоха суперсили на животоспасяващ антибиотик, наречен ванкомицин. Този супер антибиотик може да се окаже оръжието, с което човечеството да спечели битката със супер бактериите — организми, които не се влияят на традиционните методи на лечение.

Екипът, ръководен от Дейл Богер, един от директорите в химичния департамент на "Скрипс", открил как да промени структурата на ванкомицина, за да създаде още по-мощна версия на този силен антибиотик.

Резултатите от тяхната работа бяха публикувани в последния брой на седмичното научно списание Proceedings of the National Academy of Sciences.

Специалистите успели да получат нова, трета модификация на ванкомицина, която е способна да промени пропускливостта на бактериалната клетъчна стена и да унищожи бързо болестотворния организъм. Преди този научен пробив, бяха разработени още две модификации на антибиотика, всяка от които разполага със своя стратегия в борбата с бактериалните инфекции.

Оригиналната формула на ванкомицина е идеалното начално за разработването на по-добри антибиотици. Този антибиотик е предписван от лекарите в продължение на 60 години, а бактериите, срещу които трябва да се изправи са нови. Ето защо учените предполагат, че тези нововъзникнали причинители на болести ще бъдат затруднени да преодолеят непознатия за тях оригинален "механизъм на действие" на ванкомицин, който унищожава бактериалните инфекции, като не им позволява да образуват клетъчните стени.

Богер нарича ванкомицина "магически" заради силата, с която се бори срещу инфекциите. Той и екипът му вярват, че разработката им ще спомогне за унищожаването на вече известните микроорганизми, развили резистентност към познатите ни антибиотици и ще възпре появата на нови.

Лекарството, създадено на основата на третата модификация на ванкомицина, е повече от хиляда пъти по-силно и следователно по-ефикасно от предишните му версии. Ето защо количеството, необходимо за лечение, е значително по-малко, което пък на свой ред предпазва по-добре организма от евентуални усложнения.

Специалистите работят по технология за синтезиране на новия антибиотик в промишлени количества. В лабораторни условия за направата му е нужно много време и процесът минава през 30 междинни процедури и химически реакции.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ментумен

    6 4 Отговор
    Бактериите хубаво... Ами с вирусите какво правим? ХИВ, това - онова...
  • 2 ДЯДО

    5 2 Отговор
    Тези учени създали нов антибиотик, други учени създали нов вирус или бактерия за военни цели и случайно я изпуснали, тези учени я преборили и нея, другите учени... пак и пак и пак...тези учени...пак и пак и пак и така до края на света. Печелещият от цялата работа е химическата индустрия, която така или иначе е най богатата а хората са и си остават опитни зайчета за тях. Важна е печалбата и само печалбата.
  • 3 Са са

    4 1 Отговор
    Важното е едни на други да си създават работа,а ние да ги пробваме като мишки!!
  • 4 Ян Бибиян

    1 1 Отговор
    Хив не съществува, а вирусите са най голямата лекарска измишльотина и лъжа на света. Просто са ги измислили за да обяснят симптоми и болести за които нямат обяснения.