2 786 1

Има ли полза да мием ръцете си със студена вода?

Изследване твърди, че времето е от значение

Има ли полза да мием ръцете си със студена вода?
Снимки: shutterstock
Милена Трачева

Студена или топла вода? Коя е идеалната температура, с която да унищожите бактериите и микробите, полепнали по ръцете ви?

Според американско изследване, проведено наскоро, миенето на ръцете със студена вода е също толкова ефикасно, както и когато използваме топла вода, пише в. "Дейли експрес".

Екип от учени от университета "Рътгърс" установил, че независимо дали ръцете се мият със студена вода (с температура от 15 градуса по Целзий) или с топла (37,7 градуса по Целзий), ефектът е един и същ.

Специалистите открили също, че така прехвалените антибактериални сапуни са също толкова ефективни при унищожаването на микробите, както и обикновеният сапун.

Но независимо дали използвате обикновен или антибактериален сапун, дали предпочитате топла или студена вода, вие със сигурност трябва да търкате ръцете си най-малко 10 секунди, за да отстраните всички микроби, полепнали по дланите ви.

Учените са убедени, че откритието им ще спомогне за спасяването на планетата, тъй като при използването на топла вода се отделя по-висок разход на енергия. Освен това екипът се надява, че ще помогнат на човечеството да подобри и хигиенните си навици.

Графика: shutterstockКоментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • незнайко
    Отговор
    1 14:56  11.06.17
    Не всичко се измива със студена вода. Учените лъжат. Всеки знае, че топлата вода мие по добре мазнините.

Напиши коментар:


Публикувай