6 421 7

Невероятно "блато" от рубли бе намерено край Москва (ВИДЕО)

На изключителната находка се натъкнали група ентусиасти, изследващи изоставени руски обекти

Милена Трачева

Над 1 милиард рубли от съветско време бяха открити от група руски изследователи-ентусиасти в стара изоставена мина не далеч от Москва в края на месец май. Изключителната находка обаче, се оказала напълно безполезна.

Групата от Санкт Петербург, която списва блог, в който разказва и показва най-различни изоставени обекти в Русия, попаднала на парите, след като решила да проучи слухове за огромни количества пари, които след рухването на Съветския съюз били изхвърлени в стари ракетни силози близо до Москва, съобщава изданието "Комсомолская правда".

След няколко часа път по неравни, черни пътища във Владимирска област, те открили парите, които някога били зарязани в мината.

Там имало около 1 милиард рубли от СССР, които по днешния валутен курс се равняват на 18 милиона долара или на 33,3 милиона долара по тогавашния официален съветски обменен курс. Банкнотите били с различен номинал и с различна година на издаване — от 1961 до 1991 г.

Пред последните години обаче, мината била наводнена, а изхвърлените пари се били превърнали в едно огромно блато от банкноти, по повърхността, на което бавно и спокойно се носел ликът на Владимир Ленин.

Групата изследователи на изоставени руски обекти е публикувала видео от приключението си в YouTube.

За мината те научили от старите местни жители. Те им разказали за мястото, но заявили, че никой не смее да се приближи, защото мината е свързана с програмата за балистични ракети на Съветския съюз и е замърсена с радиация. Но гайгеровите броячи, с които екипът от ентусиасти се бил въоръжил, не отчели абсолютно нищо.

Но тази мина е само едно от местата, за които се носят слухове, че са били използвани за "сметище" за старите, излезли от употреба, съветски банкноти.

През 2007 г. подобна невероятна находка бе открита в ракетен силоз в Костромска област. Там, зарити под голямо количество пръст бяха намерени около 440 тона банкноти.

Всички тези пари били изхвърлени в последните дни на СССР след взето правителствено решение.

Разпадащият се Съветски съюз бил изправен пред многобройни икономически, социални и политически проблеми, а наред с тях се появил и проблемът с огромното количество ненужни стари пари. Първоначално тоновете банкноти трябвало да бъдат изпратени за унищожение в Украйна, където имало специални заводи. Но тъй като парите все още били в обръщение в бившата съветска република, руското правителство се страхувало да изпрати такова огромно количество пари. Тогава решението на проблема се появило като че ли от само себе си — неизползваемите стари ракетни шахти и силози.

Русия


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • честито
  Отговор
  1 12:54  06.06.17
  Е това е истината за всички книжни пари без значение -долари , евро , рубли ,и т.н. хартия без покритие и реална стойност.Цялата монетарна система е една пирамида , която от време на време гърми и после печатниците почват да бълват наново поредните хартиени илюзии!
 • гост 2
  Отговор
  2 13:03  06.06.17
  Имам силни подозрения, че и други руснаци- предимно членуващи в единная россия- са попаднали на такава находка и сега плащат с тези ссср-ски рубли на своите тролове да тролят в нашите бг. форуми :)

  Коментиран от #3

 • дали
  Отговор
  3 14:07  06.06.17

  До коментар #2 от "гост 2":

  Тролещата женица гост 2 добре ззнае явно защото вероятно има камари от тях в мазето иначе не мога да си обясня свръхактивността й да пише във всички теми по няколко пъти, демек на всяко гърне мерудия...в нейния случай чесън ? Огромната й "продуктивност" няма как да не е подплатена с хартийки от тези места ? Иначе е необяснимо или по скоро в сферата на психиатричните науки ?

  Коментиран от #4

 • гост 2
  Отговор
  4 14:52  06.06.17

  До коментар #3 от "дали":

  “...Публикувано във факти.бг: иначе не мога да си обясня свръхактивността й да пише във всички теми...“ Ами приеми го като почивка. Току що онлайн чрез предоставяне на адвокатски съвети на мои клиенти прибавих нови пари в семейният ни бюджет, а вече получих през мъниграм хонорара си за снощните си адвокатски консултации на клиенти извън България и в друга часова зона:):):) А вие си лайте, че съм трол- пиша коментари, но и си заработвам законните адвокатски хонорара онлайн, а ти лапай мухите като руски трол и си чакай съветските рубли като възнагражение за троленето ти в полза на русия- хихихихи:):):) СЕГА РАЗБРА ЛИ ПРИЧИНАТА ДА НЕ СПА ДО 03 ЧАСА И ДА МЕЖДУ ДРУГОТО ДА ПИША КОМЕНТАРИ,а ?:)

  Коментиран от #6

 • Георги Колев
  Отговор
  5 14:56  06.06.17
  Якооооооо
 • ключаря
  Отговор
  6 15:29  06.06.17

  До коментар #4 от "гост 2":

  Аз какво ти писах вчера за твоята професия - адвокат.Как така ще вземаш толкова пари без да работиш? Ако социализмът се върне, лично аз ще ти осигуря мотика седми номер с вентилатор да копаш на полето и да видиш как се вземат хонорарчета!

  Коментиран от #7

 • Реалист
  Отговор
  7 12:12  07.06.17

  До коментар #6 от "ключаря":

  СоциалиЗъма може да се върне само за теб ВЕДНАГА ако вземеш влака еднопосочно за Северна Корея. А ако пътувайки през Сибир решиш да останеш в тайгата в някой все още функциониращ ГУЛАГ, още по-добре. Омръзна ни от разни сополиви пенсионери оплакващи затритата си младост и изгубения тоталитарен ад... Чемодан, вокзал, Сибир за такива като теб...

Напиши коментар:


Публикувай