1 934 1

Бракониери убиха лъвове, спасени от цирк (ВИДЕО)

Животните били пуснати на свобода в Южна Африка

Снимка shutterstock
Снимка shutterstock
Милена Трачева

Лъвове, спасени от ужасния живот на циркови артисти, бяха убити от бракониери в Южна Америка, съобщиха от организацията Animal Defenders International (ADI).

Природозащитниците отнеха двете хищни котки, наречени Хосе и Лисо, от южноафрикански цирк миналата година и след това ги пуснаха на свобода в резервата за диви котки "Емоя" в частна ферма от 5 000 хектара в северната провинция Лимпопо, съобщи Би Би Си.

Убитите лъвове са само част от стотиците животни спасени от различни циркове по света. Природозащитниците, само през изминалата година, са спасили 33 лъва — девет от циркове в Колумбия, а останалите от циркове в Перу.

"Тези лъвове са преминали през ада на земята и сега се отправят към рая", коментира при пускането им в дивата природа председателят на ADI Джан Криймър.

Наскоро обаче, лесничеи откриха труповете на двете животни. Главите, кожите, опашките и лапите им са били отрязани и взети от бракониерите. Именно този акт на жестокост накарал природозащитниците да предположат, че животните са били убити за ритуални цели.

Местните лечители използват части от телата на лъвове за направа на отвари и амулети, както и украшения лечебна сила. Лъвски лапи и мозъци от лешояди са сред най-честите съставки, а за отварите понякога дори се използват части от човешки тела.

Жестокото и безсърдечно деяние се разследва от полицията, а въоръжени отряди за борба с бракониерството патрулират из резервата. Същевременно от ADI заявиха, че ще дадат награда на всеки, който им предостави информация на бракониерите.

"Хосе и Лисо са имали ужасен живот, пълнен с мъчения и унижения. Новият им живот в Африка им даде шанс за нов живот", се казва в изявление на организацията, публикувано след убийството. "Това страхливо убийство на две невинни души, два възрастни лъва, единият от които е страдал от мозъчно увреждане заради удари по главата в цирка, не трябва да остава ненаказано", пише още в изявлението.

Миналата година при подобни обстоятелства бяха убити други два лъва в провинция Лимпопо. Тогава бракониерите преминали през охранителните системи и дали на животните месо с отрова.

АDI спасява животни от циркове и ги пуска на свобода из Южна Африка вече 21 години.

Южна Африка


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Отвратена
    Отговор
    1 12:32  07.06.17
    Нищо ново под слънцето.Питам се за какво ли е създаден човека на тази земя.............да убива и да унищожава собствената си планета?

Напиши коментар:


Публикувай