7 588 10

Появи се нов, хибриден вид фугу, който ужасява японските готвачи

Новопоявилият се вид риба балон е труден за разпознаване, което го прави изключително опасен като храна

Появи се нов, хибриден вид фугу, който ужасява японските готвачи
Снимки: shutterstock
Милена Трачева

Нов хибриден вид риба балон (фугу) може да приключи земния си път в чиниите на някой японски ресторант. На пръв поглед това изобщо не е изненадващо или шокиращо, докато не откриете, че тази риба може да ви убие за секунди.

Рискът от отравяне с новопоявилия се вид се повишава почти на 100%, тъй като готвачите, лицензирани да приготвят блюда от отровното морско създание, не познават неговата анатомия, много различна от тази на вече познатите видове фуги.

Фугу е едно от най-прочутите ястия в японската кухня, именно заради изключително силната отрова на тези риби. Ако не бъдат приготвени правилно и отровата не бъде отстранена, една хапка от екзотичния деликатес може да ви струва живота.

Но с появата на нови представители на тези отровни риби, рискът от смърт се увеличава драстично.
За появата на новия хибриден вид, експерти обвиняват изменението на климата. То е накарало вид фугу, известен като гомафугу (Takifugu stictonotus) да започне да мигрира от обичайното си местообитание в Японското море към Тихия океан, където се е смесил с тамошния вид шосай фугу (Takifugu snyderi).

Проучване, проведено от Японския национален университет по рибарство, е установило, че над половината риби балон, изучавани по време на тригодишна университетска програма, са били представители на този нов хибриден вид — Гома-Шосай-фугу.

Съществуват над 100 различни вида фугу, като всеки от тях е изключително отровен заради отровата тетродотоксин, който се натрупва в кожата, перките и вътрешните им органи. По-малко от 0,1 грама от тази отрова са достатъчни, за да убият възрастен човек за по-малко от 20 минути. Тя предизвиква мускулна парализа, дихателни нарушения и сърдечно-съдова недостатъчност.

Проблемът с новопоявилия се вид е, че той е изключително трудно разпознаваем. Двата вида, от които произлиза си приличат много на външен вид. Въпреки видимите прилики, тези риби се различават много по своето устройство. Именно тук се крие опасността, защото всяка риба, според анатомията ѝ, се обработва различно, за да бъде отстранена смъртоносната отрова. Дори най-малката грешка би могла да убие много хора в рамките на няколко минути.

И макар японското правителство да е издало ясни и точни инструкции за идентифициране на новите видове, много готвачи се отказват от рибата заради опасения за безопасността и живота на клиентите си, съобщава в. Mainichi Daily News.

Япония


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • kick
  Отговор
  1 11:54  07.06.17
  Луди, да ядат пържоли от неотровни прасета!
 • 2 12:17  07.06.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • недоволен
  Отговор
  3 15:20  07.06.17
  Болни мозъци, колкото и да е вкусна тази риба никога не бих си рискувал живота за да я опитам, една малка грешка на готвача и си мъртъв, е.аси кефа а, опитваш я и се молиш да не ти е последното хапване през живота ти
 • Рибаря
  Отговор
  4 16:14  07.06.17
  Папкайте ЦАЦА!

 • Чорба от греховете на отец Никодим
  Отговор
  5 20:47  07.06.17
  Ама боли ма дедовия за тези риби...
 • Тайпан
  Отговор
  6 22:55  07.06.17
  Хапвайте пържена цаца, най-много да се овъртолите.
 • Shmeker
  Отговор
  7 23:01  07.06.17
  Хаха пак климата виновен... Мутациите може да са предизвикани от радиацията, например от Фукушима.
 • 8 23:39  07.06.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Гост
  Отговор
  9 02:56  08.06.17
  Май имат нужда от помощ
 • 10 21:24  08.06.17
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай