1 709 1

Гарваните ще ви помнят цял месец, ако ги измамите

Злопаметните птици не забравят кога, как и кой ги е преметнал и могат да помнят тази информация най-малко един месец

Гарваните ще ви помнят цял месец, ако ги измамите
Снимка: shutterstock
Милена Трачева

Никой не харесва мошениците, лъжците и шмекерите. Всеки човек гледа да стои настрана от хора, които в миналото са го мамили. Оказва се обаче, че тази черта не е присъща само на нас хората, но и на птиците.

Изследване, проведено от учени от факултета по когнитивна наука в шведския университет Лунд, доказва, че гарваните, известни с изключителния си интелект и ум, и мо малко с любовта си към сиренето, разбират разликата между справедливо и несправедливо и избягват онези, които се опитват да ги преметнат и излъжат.

Изследователи са установили, че тези птици могат да разпознаят човека, който ги е измамил и го помнят и отбягват в продължение най-малко на месец, пише списание Science, позовавайки се на изследване, публикувано в специализираното научно издание Animal Behavior.

Гарваните били обучени как да търгуват със сухи парчета хляб, за да получат от хората вкусна пита сирене.

Въпреки предизвикателството, пред което били изправени учените — идеята за размяна, сама по себе си, е изключително трудна задача за птиците — те успели да обучат своите гарвани.

Но когато птиците започнали да се опитват да посредничат в търговията със своите "справедливи" и "несправедливи" партньори, някои от тях открили, че направената сделка не е завършила според очакванията им. Част от гарваните били получили своето сирене в замяна на сухия хляб, но други били останали с празни човки.

Оказало се, че измамените птици помнят кои са мошениците в научния екип и не искали да им се доверят цял месец след разочароващата случка.

Това предполага, че гарваните не само могат да разграничават "справедливите" и "несправедливите" индивиди, но пазят спомена за тях в продължение на поне месец след това, пишат учените в своята научна статия, публикувана в последния брой на списание Animal Behavior.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • незнайко
    Отговор
    1 14:30  13.06.17
    Гарван гарвану око не вади, това чували ли сте го. Помнят до един месец и им минава. НЕ СА ЗЛОПАМЕТНИ !

Напиши коментар:


Публикувай