2 097 1

10 факта за храната, които ще ви впечатлят

Поглед към онази тайнствена страна на храните, за която може би не сте и подозирали

10 факта за храната, които ще ви впечатлят
Снимка: shutterstock
Милена Трачева

Знаете ли какво ядете всеки ден? Къде се произвежда? Как се произвежда? Кога за пръв път даден продукт е бил използван за храна от човека? Защо вкусът на всяка храна е различен? Ами цветът? Как влияят изкуствените оцветители на организма ни? И така до безкрай.

Има толкова много въпроси, които могат да бъдат зададени и толкова много факти, които да бъдат научени. Храната, която ядем често пъти е забулена в мистерия и крие загадки, за които малко хора знаят.

Вижте няколко любопитни, интересни, завладяващи, впечатляващи и дори странни факти за храната, събрани на едно място:

Лютите чушки — не цветът определя колко люта ще е чушката, а нейният размер. Колкото е по-малка, толкова е по-люта.

Авокадо — Никога не давайте авокадо на птици. Оказва се, че изключително полезният за нас плод е почти толкова отровен за пернатите ни приятели.

Банани — Може да звучи налудничаво, но комарите обожават банани. Изследване показва, че тези кръвосмучещи насекоми са силно привлечени от хора, които наскоро са консумирали този тропически плод. Но каква е причината за това можем само да гадаем.

Ябълки — Съществуват толкова много сортове ябълки, че ако ядете по една на ден, ще са ви нужни повече от 20 години, за да опитате всеки един от тях.

Оцветители в храната — Изследване е установило, че храна, оцветена с червени и жълти оцветители, прави децата хиперактивни.

Чай — Не е препоръчително да се пие чай, който не е прясно сварен. Японците имат една поговорка: "Вчерашният чай хапе по-зле от змия". Студеният чай е изключително дразнещ за стомашните стени. Китайците дори смятат, че изстиналия и престоял чай е също толкова опасен, както и змийската отрова.

Мед — Този продукт може да се определи като "Вечен". Най-старият съд с мед, който все още е годен за консумация, е бил открит през 1922 г. в гробницата на египетския фараон Тутанкамон от Хауърд Картър. Той е бил подложен на тестове, след които биолозите установили, че пчелният продукт все още е годен за ядене.

Шоколад — За да се направи един шоколад от 100 грама са нужни приблизително 1700 литра вода.

Черен шоколад — Ако хапнете дори малко парченце от този леко горчив шоколад преди хранене вие ще потиснете апетита си. Причината за това се крие в действието, което шоколадът оказва върху организма ви. Той увеличава количеството глюкоза в кръвта ви, което от своя страна ще засили чувството на ситост и дори да сте много гладни, ще се заситите с по-малко.

Фъстъци и фъстъчено масло — Първият динамит е бил направен с помощта на фъстъци. Извлеченото от тях масло, с високо съдържание на въглерод, е било използвано за направата на нитроглицерин — една от основните съставки на динамита. Ето как, днес учените с лекота могат да превърнат бурканче фъстъчено масло в диаманти.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • ГОго
    Отговор
    1 09:52  11.06.17
    "Публикувано във факти.бг: Ето как, днес учените с лекота могат да превърнат бурканче фъстъчено масло в диаманти." Моля бъдете по конкретни, кои са тези учени, къде да ги намерим, в какви диаманти превръщат фъстъченото масло, във всякакви ли - от какво зависи това, от бурканчето ли? Предполагам за повечето от читателите ви ще им е полезно да знаят. Междувременно, докато чакам отговора ви отивам да инвестирам в фъстъчено масло, дано не е късно...

Напиши коментар:


Публикувай