1 701 1

Океаните - нашето бъдеще (ВИДЕО)

8 юни е обявен за Световен ден на океана през 1992 г., но се чества официално едва от 2009 г.

Океаните - нашето бъдеще (ВИДЕО)
Снимка: shutterstock
Милена Трачева

На днешния ден - 8 юни светът отбелязва Международния ден на океана.

За да отбележат този ден, екоорганизациите „Грийнпийс" и „За Земята“ призовават граждани, политици и бизнесмени към решителни действия за премахване на пластмасовото нашествие в световния океан. Инициативата е част от националната кампания за намаляване на замърсяването с пластмаси във водните басейни под надслов „Свободни от пластмаса”...

Одобрен от Общото събрание на ООН на 5 декември 2008 г., този ден започва историята си много по-рано. Идеята за провеждането му била предложена още през 1992 г., на среща от високо равнище, разискваща проблемите и опазването на планетата в Рио де Жанейро, Бразилия.

Днешният ден е обявен официално за ден на океана едва от 2009 г., като преди това, той е бил празнуван неофициално.

Годишно в океаните се изхвърлят над 8 млн. тона пластмасови отпадъци. Именно затова тазгодишното мото е „Чисти океани за нашето бъдеще”, а фокусът е насочен към търсенето на начини за разрешаване на проблема със замърсяването им с пластмасови и други отпадъци.

Основните замърсители на неговата акватория са нефтът и нефтопродуктите, които нерядко попадат в океана в резултат на взривяване на нефтени платформи и корабокрушение на танкери.

На Световния ден на океана се организират изложби, фестивали, шествия, екологични митинги и акции. Водеща роля в осигуряването на информационна подкрепа на мероприятието играе Междуправителствената океанографска комисия на ЮНЕСКО.

Думата "океан" идва от името на гръцкия бог на морето Ōkeanos. Световен океан е общото наименование на всички океани и морета по света. Световният океан се състои от пет части: Атлантически океан, Индийски океан, Северен ледовит океан, Антарктическия и Тихия океан.

Световният ден на океаните има цел да информира обществото за всекидневните проблеми с опазването на океаните и как всеки един от нас може малко да помогне.

Според учени и еколози от цял свят климатичните промени вече са реалност и оказват своето влияние върху живота на цялата планета.

Прогнозите са, че затоплянето, топенето на ледовете и покачването на нивото на Световния океан ще продължат и ще предизвикат световни катаклизми, свързани с достъпа до питейна вода, с температурата и чистотата на въздуха.Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • БАЙ ГАН4О
    Отговор
    1 15:33  08.06.17
    Дрън врън,ала бала

Напиши коментар:


Публикувай