2 940 1

Най-старата гъба в света е на 115 млн. години (ВИДЕО)

Откритието е особено важно, тъй като гъбите са ключът към зараждането на живота на сушата

Най-старата гъба в света е на 115 млн. години (ВИДЕО)
Снимка: shutterstock
Милена Трачева

Най-старата гъба в света, изникнала преди 115 млн. години, беше открита от учени в Бразилия.

Изключително рядката находка, бе приветствана като "научно чудо".

Вкамененият екземпляр е най-старият откриван до сега. 5-сантиметровата гъба е покълнала в момент, когато динозаврите все още са били господари на Земята, а птерозаврите са властвали в небесата и древният суперконтинент Гондвана се е разцепил на познатите ни днес Южна Америка, Африка, Антарктида, Индия и Австралия.

Красиво запазените ѝ останки са забележителна научна находка, тъй като гъбите са меки и ефимерни, което ги прави изключително редки вкаменелости.

След като фосилизираната гъба била изследвана под микроскоп, експертите открили, че тя има спори. Откритието е особено важно, тъй като гъбите са ключът към онази повратна точка, когато се е зародил животът на сушата.

"Съдбата на тази гъба е била да се превърне в минерализирана вкаменелост, запазена във варовик в североизточна Бразилия и това я прави научно чудо", казва д-р Сам Хедс, палеонтолог от Университета на Илинойс в Ърбана-Шампейн и един от авторите на изследването върху гъбата, публикувано в сп. PLOS One.

Невероятното пътешествие започнало, когато древната гъба, наречена от учените "Gondwanagaricites magnificus", е паднала в река и по някакъв начин е достигнала до някоя много солена лагуна. Докато е потъвала през солените води тя се е покрила със слой от фини утайки. Този сценарий е подкрепен от фосилите на насекоми и растения, намерени на същото място. Водата в лагуната трябва да е била много солена и да е съдържала малко кислород, което е помогнало за запазването на гъбата", обяснява още ученият.

"Повечето гъби израстват и повяхват в рамките на няколко дни. Меките им и крехки структури се разпадат бързо, което прави шансовете за намирането на такива вкаменелости изключително ниски", коментира Хедс.

До сега най-старите фосилни от гъби бяха намирани във вътрешността на кехлибар, обяснява съавторът на научното откритие д-р Андрю Милър, растителен биолог от Изследователския институт по естествената история в Илинойс.

"Следващата най-стара гъба датира от преди около 99 милиона години. Тя е била намерена в Бирма и запазена в кехлибар. Лепкавата смола на дърветата, която е затворила гъбата като в капан и я е запазила и до днес", казва д-р Хедс, който допълва: "Това е много по-вероятният сценарий за запазване на гъби, тъй като смолата, падаща от дървото директно върху горската почва, лесно може да съхрани екземплярите."

Снимка: shutterstock

Гъбите са се развили преди земните растения и са отговорни за прехода от водна среда, твърдят учените. Когато "Gondwanagaricites magnificus" растат, се появяват първите цъфтящи растения, които са подложени на сериозна еволюция.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • onq s konq
    Отговор
    1 15:13  11.06.17
    .аааси как си помни още рождения ден?А после гъбите били прости...

Напиши коментар:


Публикувай