12 Юни, 2017 05:45, обновена 25 Юли, 2022 11:44 2 629 2

Каква е тайната да дълголетието?

  • дълголетие-
  • дълъг живот-
  • фактори-
  • влияние-
  • учени

Учени определиха 4 основни фактори, които увеличават продължителността на живота

Каква е тайната да дълголетието? - 1
Snimka: shutterstock

От незапомнени времена човечеството се стреми да открие тайната на дълголетието. Повечето хора се стремят именно към този дълъг и здравословен живот, но по пътя към него, често пъти се оказват оплетени в огромното количество противоречива информация, която ги залива отвсякъде.

Сега обаче, група шведски учени твърдят, че са открили ключът към разплитането на загадката, който би могъл да ни отвори вратата към целта.

В своето изследване, публикувано в Journal of Internal Medicine, учените представят четирите основни фактора, пряко свързани с по-дългата продължителност на човешкия живот.

Специалистите са на мнение, че факторите, нужни за здравословен начин на живот, който позволява да се доживее дълбока старост, са:

- Отказът от тютюнопушене
- Физическа активност (не по-малко от 150 минути в седмицата)
- Умерена консумация на алкохолни напитки (не повече от 14 алкохолни единици в седмицата, като единицата се равнява на 30 грама водка)
- Диета с балансирано съдържание на хранителни вещества и витамини

Изследването е било проведено сред повече от 33 хиляди мъже и 30 хиляди жени на възраст от 45 г. до 83 г.

В началото на проучването, при нито един от тях не били регистрирани ракови и сърдечносъдови заболявания. Към края на експеримента през 2014 г., от първоначалната група били починали над 8,5 хиляди мъже и 6,5 хиляди жени. Когато била потърсена причината за смъртта, учените установили връзка между начина на живот и неговата продължителност.

На база на това, те започнали да пресмятат какъв би бил рискът от смърт ако се спазват горепосочените 4 фактора. В края на краищата. В края на краищата достигнали до извода, че средната продължителност на живота би се увеличава с 4,1 години при мъжете и 4,9 години при жените.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Алкохолно петно

    1 0 Отговор
    Халал да са ви тези 4.1 години, ако всички останали ще ги карам на сух режим!
  • 2 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    Петият фактор е най-важен: Да те пенсионират с 50 годишен стаж, на 70 годишна възраст, с 200 лева пенсия !!!!