12 Юни, 2017 10:35 1 885 0

Пилешки гърди с пекан по рецепта на Дафни

  • пиле-
  • пилешки гърди-
  • плънка-
  • сос-
  • пекан
Пилешки гърди с пекан по рецепта на Дафни - 1
Снимка: Shutterstock

Дафни Брогдън е комедийна актриса - стендъп комедиите са нейната сила, продуцент и телевизионен водещ. И влогър - един от първите при това, когато говорим за темата майчинство.

Бъдете с Дафни и нейния неподправен хумор всеки четвъртък от 23 часа по Food Network, защото тя се забавлява каквото и да прави.

А докато чакате следващия епизод, предлагаме ви една рецепта на Дафни:

Продукти:

2 лъжици зехтин, плюс още малко за намазване

4 парчета пилешки гърди, обезкостени и без кожа, разтворени като пеперуди

1 лъжица меласа, разбъркана с 2 лъжици топла вода / Меласата представлява тъмен гъст сироп, остатъчен продукт от производството на захар от захарна тръстика или от захарно цвекло. Продава се и на нашия пазар/

1 лъжица копър

Сол, черен пипер, прясно смлян

1 глава лук, ситно нарязан

2 скилидки чесън, нарязани

1 купичка пекани, печени и нарязани

2 лъжици пресен естрагон, нарязан

3 лъжици олио

1 чаша бяло вино

1 чаша пилешки бульон

200 гр. доматено пюре

¼ лъжица едро смлян червен пипер /може и лют/

Специални прибори: бамбукови шишове, чукче за месо.

Начин на приготвне:

Покрийте дъската за рязане с готварско фолио и го поръсете със зехтин. Поставете пилешкото, завийте го във фолиото и като използвате чукчето за месо, начукайте филетата като направите месото равномерно дебело. Развийте месото и го намажете с меласата. Щедро поръсете с копър, сол и пипер. /това ще бъде вътрешната страна на месото, което по-късно ще изпържите в тигана/. Покрийте отново с фолиото и оставете в чиния. Направете това и с останалите филета. Оставете в хладилника поне 1 час, а може да престои и цяла 1 нощ.

Загрейте 2 супени лъжици зехтин в голям тиган на средна температура. Добавете лук, сол и черен пипер, и задушете, докато лукът стане полупрозрачен/ около 5 минути/. Добавете чесъна и пекана и оставете на котлона още 2 минути. Добавете естрагона и разбърквайте още една минута.

Опитайте и добавете подправки, ако е необходимо. Свалете от котлона и оставете плънката да се охлади до стайна температура.

Отстранете фолиото от месото. Поставете парчетата на дъска за рязане с меласата нагоре.

Разделете плънката на 4. Поставете 1/4 плънка върху едната половинка от всяко парче пилешки гърди. Сгънете другата половина, за да затворите плънката. Използвайки бамбукови шишове, затворете отвора, така че да не излиза пънката.

Повторете процедурата с останалите пилешки гърди.

Загрейте олиото в голям тиган до средно висока температура. Добавете пълнените пилешки гърди и пържете, докато придобият златист цвят /около 3 минути на всяка страна/. Добавете виното, пилешкия бульон и доматеното пюре.

Като заври, намалете градусите на котлона, захлупете и оставете, докато месото омекне/около 8 минути/.

Прехвърлете пилешките гърди в чиния, извадете шишовете, покрийте с фолио и оставете „да почива“около 5 минути.

През това време усилете градусите на котлона и оставете соса да ври. Добавете червения пипер и оставете, докато сосът се сгъсти и намали с една трета / около 5 минути/.

Изсипете соса в каничка преди сервиране, защото той трябва да е топъл.

Сервиране:

Нарежете месото на парчета и го подредете в плато. Залейте го със соса. Сервира се веднага, като може да добавите сос отстрани на чинията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА