2 293 0

Вижте как се възстановява делфин, получил слънчево изгаряние (СНИМКИ)

Морският бозайник прекара 24 часа извън водата, под жаркото слънце през май 2016 г.

Снимки:  University of Aberdeen
Снимки: University of Aberdeen
Милена Трачева

Делфинът "Спиръл", която получи много тежко слънчево изгаряне, се възстановява изключително добре. Това заявиха учените от университета в Абърдийн, които вече цяла година следят възстановителния процес на делфина, съобщава Би Би Си.

Спиръл, която е от вида афала, прекара 24 часа в плитчините на залива Кромарти Ферт, Шотландия, след като бе изхвърлена от морето през май миналата година. Това продължително излагане на слънце и липсата на вода, която да овлажнява кожата ѝ, станаха причина за много тежко изгаряне на голяма част от кожата на морското създание.

Тя била забелязана случайно от двойка туристи, които, в опита си да стигнат до залива Мори Ферт, популярно място за наблюдение на делфини, се бе загубила.

Спасителите ѝ я върнали обратно в морето с надеждата, че тя ще оцелее.

От тогава учени от университета в Абърдийн наблюдават възстановяването на Спиръл от полевата станция в Кромарти.

Учените и природозащитниците се надяват, че Спиръл в крайна сметка ще се възстанови напълно и ще може да ражда и отглежда малки за напред.

Тя, сестра ѝ Хъни и майка ѝ Поридж са част от група делфини, която обикновено плува във водите на залива Мори Ферт.

Афалата, наричана още Афалина или пъхтун, е морски бозайник от семейство Делфинови, който, за разлика от своя братовчед — обикновения делфин — има по-къса муцуна и черна елипсовидна ивица около очите. Афалите са един от трите вида делфини, които обитават Черно море.

Великобритания


Напиши коментар:


Публикувай