2 372 0

Вижте как се възстановява делфин, получил слънчево изгаряние (СНИМКИ)

Морският бозайник прекара 24 часа извън водата, под жаркото слънце през май 2016 г.

Вижте как се възстановява делфин, получил слънчево изгаряние (СНИМКИ)
Снимки: University of Aberdeen
Милена Трачева

Делфинът "Спиръл", която получи много тежко слънчево изгаряне, се възстановява изключително добре. Това заявиха учените от университета в Абърдийн, които вече цяла година следят възстановителния процес на делфина, съобщава Би Би Си.

Спиръл, която е от вида афала, прекара 24 часа в плитчините на залива Кромарти Ферт, Шотландия, след като бе изхвърлена от морето през май миналата година. Това продължително излагане на слънце и липсата на вода, която да овлажнява кожата ѝ, станаха причина за много тежко изгаряне на голяма част от кожата на морското създание.

Тя била забелязана случайно от двойка туристи, които, в опита си да стигнат до залива Мори Ферт, популярно място за наблюдение на делфини, се бе загубила.

Спасителите ѝ я върнали обратно в морето с надеждата, че тя ще оцелее.

От тогава учени от университета в Абърдийн наблюдават възстановяването на Спиръл от полевата станция в Кромарти.

Учените и природозащитниците се надяват, че Спиръл в крайна сметка ще се възстанови напълно и ще може да ражда и отглежда малки за напред.

Тя, сестра ѝ Хъни и майка ѝ Поридж са част от група делфини, която обикновено плува във водите на залива Мори Ферт.

Афалата, наричана още Афалина или пъхтун, е морски бозайник от семейство Делфинови, който, за разлика от своя братовчед — обикновения делфин — има по-къса муцуна и черна елипсовидна ивица около очите. Афалите са един от трите вида делфини, които обитават Черно море.

Великобритания


Напиши коментар:


Публикувай