1 631 9

Царят посреща гости от цяла Европа за юбилея си

Царят посреща гости от цяла Европа за юбилея си
Светослава Ингилизова

По повод 80-ия рожден ден на Н.В.Цар Симеон II в двореца “Врана” ще гостуват членове на кралски фамилии от цяла Европа. На събитието са поканени и представители на държавната и местна власт в България. Царят събира и бившата парламентарна група на НДСВ, министрите от неговото правителство, управлявало в мандата 2001-2005г., общественици, бивши политически партньори, представители на бизнеса.

Почти цялото семейство на Цар Симеон и Царица Маргарита ще е тук за юбилея. От САЩ вече пристигна сестрата на Царя -Княгиня Мария-Луиза. Ден преди юбилея ще дойдат децата и внуците. Те не са се събирали тук от 10 години, когато беше честването на 70 годишнината на Цар Симеон II. Ще отсъства Тирсо –малкият син на Княз Кубрат и Княгиня Карла, който по това време има изпити. Точно на 16 юни важен изпит има и техният среден син Лукас, който е студент по медицина.

Още през януари тази година Негово Величество изпрати писма до кралските фамилии в Европа, в което ги е уведомил, че се налага да ограничи гостите до родени през 1937г. негови връстници. Изключение правят само наследниците на кралските фамилии на Балканите. Това се налага поради факта, че евентуално присъствие тук на кралски двойки от действащи монархии е свързано с ангажиране на държавните институции и засилени мерки за сигурност на държавно ниво. А организираният прием е частен. За разлика от съседните ни държави, където кралските семейства работят заедно с висшите държавни институции в подобни случаи, у нас няма такава практика.

Сред гостите от чужбина ще бъдат Принцеса Маргарита и Принц Раду от Румъния, Принц Александър и Принцеса Катарина от Сърбия, Принц Никола от Черна Гора, Принц Лека от Албания със съпругата му- Принцеса Елия, както и Осман Салаххадин Османоглу – единственият жив пряк потомък на турските султани Мурад V и Мехмед V.

От Испания ще пристигнат Кралица София и сестра й Принцеса Ирина.Крал Хуан Карлос, който също ще навърши 80 години след 7 месеца, няма да има възможност да присъства. Австрийската Ерцхерцогиня Елена също ще уважи юбилея. Тук ще бъде и Принц Андреас Сакск-Кобург-Гота, който е доайенът на фамилията. Той ще пристигне със специален самолет директно от град Кобург, Германия. Сред гостите ще бъде и Принц Тусун от Египет, който е бил съученик на Цар Симеон II в прочутия „Виктория Колидж” в Александрия. От поканените ще отсъства Княз Карел Шварценберг, който беше външен министър на Чехия. Той е връстник на Царя и негов близък приятел. За съжаление, няма да пристигне, поради факта, че точно на 16 юни в Чехия започват национални тържества по повод 400 години от основаването на династията Шварценберг в Бохемия. Своите извинения вече поднесе и норвежката кралска двойка – Техни Величества Крал Харалд V и Кралица Соня, които през този месец посещават всички провинции в страната по повод общия им 80-годишен юбилей.

На 16 юни сутринта в катедралния храм „Св.Александър Невски” ще се състои Благодарствен молебен, възглавяван от Негово Светейшество Неофит, Патриарх Български и Високопреосвещените Митрополити на Светия Синод.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ЦарПъдар
  Отговор
  1 18:29  12.06.17
  "Далновидният стратег" Костов трябваше да отстъпи и тогава щяхме да имаме бивш цар президент - далеч по-подходяща и за него, и за нацията, роля, от това да е министър председател. Но (про)руските кукловоди не позволиха и затова получихме последователно двама бивши комсомолци, захласнали се в новата си роля.
 • Скорпион29
  Отговор
  2 00:38  13.06.17
  Крадец и комарджия на 80години нищо за уважение да се извини за избитите партизани и съюза на бащаму с фашистите.Тоя не е българин Кобургите са геманци не му дължим уважение.И цар на какво е? По тая логика да отдаваме чест и уважение на потомците на султана!
 • Сердика
  Отговор
  3 07:28  13.06.17
  Как да не му дължим уважение бе? Това е един от великите българи. Какви партизани и извинения??

  Коментиран от #5

 • Папалго
  Отговор
  4 08:33  13.06.17
  Дойде, Оправи ни("окраде" какво можа пардон приватизира го) И си замина да си гледа кефа ЦАР ? МНОГО МУ СЕ ИСКА! АМА ВРЕМЕТО ИЗТИЧА...! И НЯМА ДА БЪДЕ ... !

 • Скорпион29
  Отговор
  5 09:24  13.06.17

  До коментар #3 от "Сердика":

  Кое му е великото Бееее? Не мога да уважавам човек на който баща му си е купил връх Мусала докато е управлявал и също е целувал ръката на Хитлер ,,българина " с фамилия Сакс Кобурготски- Сакс от Саксонец
 • Гражданин
  Отговор
  6 13:38  14.06.17
  Този пенсионер не е мой цар.
 • Гражданин
  Отговор
  7 13:39  14.06.17
  Помня как излъга народа да гласуват за него хората имаха надежда,че ще промени нещо към по добро и накрая ги излъга като всички останали.
 • CSHERPA
  Отговор
  8 10:22  15.06.17
  А ДАЛИ ЩЕ ИМА НЯКОЙ ОТ РОДА НА ПРИНЦ АЛЕКСАНДЪР БАТЕМБЕРГ???
 • С А С 425
  Отговор
  9 10:45  15.06.17
  Кобургите не са германци , а Австрийци.Германец е Батемберг,който е ИМАЛ дъщерята на ВИЛХЕМ...

Напиши коментар:


Публикувай