2 465 4

Електронните цигари са вредни колкото тютюна

Електронните цигари са вредни колкото тютюна
Снимка: Shutterstock

Учени от университета на Кънектикът установиха, че електронните цигари са вредни колкото традиционните, съобщи ЮПИ.

През последните няколко години популярността на електронните цигари нарасна, тъй като някои ги смятат за по-безвредна алтернатива на традиционните цигари. Течността за електронните цигари включва пропилен гликол, глицерин, никотин и аромати.

Откакто електронните цигари се появиха на пазара през 2004 г., имаше много дебати за безвредността им и ефекта им върху здравето на потребителите.

Като използвал триизмерен принтер, екипът от учени създал евтино електрооптично сканиращо устройство. То бързо открива карциногенни химикали, които могат да предизвикат увреждания на ДНК под въздействието на дима от електронни цигари.

Учените освен това заключили, че димът от неникотинови електронни цигари може да предизвика толкова увреждания на ДНК, колкото и цигарите с филтър. Това е свързано с химичните съставки в дима от електронните цигари.

Според учените, броят на предизвиканите от електронни цигари увреждания на ДНК зависи от количеството на вдишания от потребителя дим, съставките в него и от това дали е използвана никотинова или неникотинова течност.

САЩ

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • гост
  Отговор
  1 05:26  18.06.17
  Пълни глупости.

  Коментиран от #4

 • Фена
  Отговор
  2 16:09  18.06.17
  "...Като използвал триизмерен принтер, екипът от учени създал евтино електрооптично сканиращо устройство..." сериозно ли, с триизмерен принтер създадено евтино оптично устройство сканиращо ДНК!?!?! Ние не ядем доматите с колците, както може би правят "учените" в Кънектикът.
 • ДДД
  Отговор
  3 07:37  19.06.17
  че кой пуши електронни цигари? сигурно пие и безалкохолна бира? май си ляга и с надуваеми кукли?
 • незнайко
  Отговор
  4 12:07  19.06.17

  До коментар #1 от "гост":

  Не са глупости. Те бяха измислени, за да продължи развитието на тази индустрия и да не спират печалбите.

Напиши коментар:


Публикувай