1 491 1

Когато възрастните се учат да четат, мозъкът им се променя

Зрителната информация се филтрира във вътрешен дял на мозъка, преди да сигне до зрителния кортекс

Когато възрастните се учат да четат, мозъкът им се променя
Снимки: shutterstock
Милена Трачева

Когато човек се учи да чете в зряла възраст, това стимулира мозъчната му активност и води до по-големи промени в мозъка му, отколкото се смяташе досега. Това сочат резултатите от изследване, публикувано наскоро в изданието Science Advances.

Според авторите му, тази констатация би могла да помогне да се разберат по-добре възможните причини за смущения в четенето, като дислексията.

Проучването обхванало неграмотни млади жени от две села близо до Лакнау в северната част на Индия.

Първоначално участничките не можели да различат нито една дума, написана на деванагари - писмеността, използвана за няколко местни езика, включително хинди. Около две трети от участничките се научили да четат за 6 месеца, като достигнали нивото на четене на дете в подготвителен клас.

Мозъците им били изследвани със скенер преди и след експериментите, за да се изследва мозъчната дейност, като се открият промени в притока на кръв. Било констатирано усилване на връзката между две вътрешни мозъчни зони у участничките, които се научили да четат.

Това навело на мисълта, че зрителната информация е филтрирана във вътрешен дял на мозъка, преди да сигне до зрителния кортекс.

"Обучението по четене влияе върху разклонения в мозъка, тъй като разпознаването на написани думи създава връзка между системата на зрението и на говора - поясни експертът по психолингвистика Фалк Хютиг от института "Макс Планк" в Германия.

Досега се смяташе, че тези промени са свързани до голяма степен с кортекса, за който е известно, че се приспособява бързо към нови предизвикателства. Оказа се, че обратно на досегашните предположения, обучението по четене води до реорганизация на мозъка, свързана с негови структури, разположени на по-голяма дълбочина, като например таламуса.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • На социални помощи
    Отговор
    1 16:24  18.06.17
    Ха ха и тея намерили с кои да правят "научни" открития. Наште брачеди и тук и там са на върха на еволюционната верига на развитието и познанието. Абе дирете по-прости ора, нема ли?

Напиши коментар:


Публикувай