2 650 1

5 лесни стъпки към по-здрав сън

Няколко съвета за по-пълноценна почивка

5 лесни стъпки към по-здрав сън
Снимка: Shutterstock
Константин Карагьозов

Ако страдате от недоспиване и тайната на здравия сън все още не ви е известна, предлагаме Ви някои съвети, които ще ви помогнат най-накрая да се наспите пълноценно.

Лягайте си по едно и също време

Графикът е нещо, което тялото обича повече от всичко. Когато има график за сън, спорт, хранене, мързелуване, тялото не се стресира, защото е подготвено за всяка една дейност. Така сънят Ви ще бъде много по-спокоен и качествен, ако си лягате и дори ставате по едно и също време.

Забравете за мобилните устройства преди сън

Зяпането в телефона, сърфирането в Интернет и игрите са ритуал за много хора преди за заспят. Но тези устройства облъчват с т.нар. синя светлина, която въздейства разсънващо - съзнанието се препълва от всевъзможни информационни дразнители точно преди лягане, което прави заспиването още по-трудно, а сънят - неспокоен.

Избягвайте консумацията на захар преди лягане

Захарните изделия дават енергия, а консумацията им преди лягане често действа като чаша силно кафе. Лесно може да Ви стане тежко от твърде сладки храни, а това ще попречи на спокойния сън. Хората, които консумират твърде много сладко преди лягане често сънуват и кошмари.

Не си лягайте скарани или завладени от тревожни мисли

Подсъзнателните негативни емоции пречат да се отпуснете. Постарайте се да не лягате скарани с половинката си, както и да оставите настрана работните проблеми.

Използвайте олекотени завивки и леки одеяла

Спалното бельо се оказва от огромно значение за добрия сън. Твърде топлите, тежки и изкуствени завивки могат сериозно да повлияят на добрия сън. Не се опаковайте твърде много, за да не се събудите от кошмари и плувнали в пот. Изберете си леки, меки и дишащи завивки, в които да спите сякаш в облаци.Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • 1 16:39  26.06.17
    Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай