2 267 2

Тюркоазени вихри в Черно море (СНИМКА)

През лятото започва цъфтежът на фитопланктона, което е и причиназа за специфичния цвят

Тюркоазени вихри в Черно море (СНИМКА)
Снимки: НАСА
Милена Трачева

През повечето лета, водите на Черно море придобиват очарователни тюркоазни нюанси. Явлението не е необичайно, но тази година е особено силно изявено. Именно това заснеха от НАСА и сега.

Тюркоазносините вихри, които се виждат на това изображение, не са нарисувани, нито са манипулирани чрез фоторедактори. Това са истински снимки, заснети от Космоса, на които освен специфичния цвят на морето, ясно личат и множеството водни течения и водовъртежи, които превръщат Черно море в жива картина на Ван Гог.

На 29 май 2017 г. модерният спектрорадиометър за разделителна способност (MODIS) на сателита Aqua на НАСА е заснел цъфтежа на фитопланктона в Черно море. Изображението е мозайка, съставена от множество снимки, направени при всяко преминаване на сателита над региона.

Почти всяка година НАСА публикува снимка на този феномен, който се дължи на фитопланктона — микроскопични организми, които се хранят с разтворените във водата нутриенти, под въздействието на слънчевата светлина. Тук, огромният воден поток, от реки като Дунав и Днепър, носи хранителни вещества до Черно море. Фитопланктонът е в основата на хранителната верига в световния океан, но бурното им развитие всъщност може да постави в риск оцеляването на останалата морска флора и фауна — тъй като ако е прекалено много, планктонът може да доведе до намаляването на кислорода в океаните. Голяма част от планктона в Черно море се състои от коколитофори, които отразяват светлината и на изображенията се виждат като по-светли, млечно зеленикави петна.

Ето още няколко изображения на тюркоазносиньото Черно море, заснето от НАСА през годините:

Снимка на Черно море, направена през 2012 г.

Снимка на Черно море, направена през 2006 г.

Снимка на Черно море, направена през 2003 г.

икувано във факти.бг: - - - -Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Пецата
  Отговор
  1 11:42  14.06.17
  2006-та сме изтървали л..ната май май :P

  Коментиран от #2

 • бургас
  Отговор
  2 08:44  15.06.17

  До коментар #1 от "Пецата":

  за съжаление всяка година ги изтърваме

Напиши коментар:


Публикувай