1 498 1

Миенето на ръцете рестартира мозъка (ВИДЕО)

Миенето на ръцете рестартира мозъка (ВИДЕО)
Снимка: Shutterstock
Анатоли Стайков

Учени от изследователския институт Ротман в Торонто установиха, че миенето на ръцете влияе благоприятно върху гъвкавото мислене, предаде ЮПИ.

Експертите откриха, че интелектуалните приоритети на участници, които са почистили ръцете си с мокри кърпи, по-бързо се преориентират в нова посока.

Изследователите са насочили вниманието на участниците към определена цел или поведенчески резултат посредством игри на думи или обзор с процес, наречен "инструктиране". След това хората е трябвало или само да дадат мнението си, или да използват мокра кърпа. Използвалите кърпичка по-малко се повлияли от инструкциите.

Употребата на мокра кърпа за ръце намали склонността на хората, които бяха инструктирани на здравна тематика, да спазват здравословни препоръки - те предпочетоха парче шоколад пред десерт с мюсли, каза докторантът по маркетинг Пин Дун.

Миенето на ръцете ефективно премахва старите идеи от мозъка на човек и го прави по-податлив на нови начини на мислене. Психологическият феномен може да помогне на хората да избягат от лошите идеи и поведение, за сметка на нови, по-здравословни навици, твърдят учените.

Психологическите ползи от почистването са доказвани и преди. Вземането на душ след неморално поведение може да понижи чувството на вина, преживяно от дадена личност.

Канада


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Vasik Atanasova
    Отговор
    1 14:56  18.06.17
    НЕ ПРЕКАЛЯВАЙТЕ

Напиши коментар:


Публикувай