Last news in Fakti

14 Юни, 2017 20:00 5 807 1

Чувствате се по-добре след разходка навън? Науката обяснява защо.

  • природа-
  • разходка-
  • навън-
  • наука-
  • проучване
Чувствате се по-добре след разходка навън? Науката обяснява защо. - 1

Какво е разбрала науката за дърветата до тук?
Знаем, че те са мощни в поглъщането на въглерода, като го изсмукват и помагат в почистването на въздуха и ограничават промяната на климата. Знаем, че тяхната сложна система от корени работи като огромна гъба, като попива дъждовната вода по време на буря и предотвратява ерозията. На всички етапи от техния жизнен цикъл те осигуряват домове на множество живи същества – от мъхове през лишеи, та чак до насекоми, птици и всякакви Дисни-подобни същества.
Като имаме предвид всички тези неща, които дърветата правят за света, е редно да се зачудим: По какви други начини дърветата афектират живота ни? Когато хората кажат, че се чувстват по-добре след дълга разходка сред природата, има ли психологическа, или дори физиологическа, причина за това? Според учените: да. Наистина има.

Физическата здравословна полза от дърветата не може да се отрече
Проучване от 2014 година в областта на Замърсяването на околната среда се опитало да изброи всички ползи от дърветата в Америка. Според информация от 2010 година, е установено, че всяко дърво премахва 17 квадратни метра замърсяване на въздуха, а сборно дърветата предотвратяват 670 000 случаи на респираторни проблеми като астма и 850 смъртни случаи. Проучване от 2015 година на жители от квартал в Торонто открили, че хората с по-добро здраве, живели на улици с повече от 10 дървета, посадени на тях.

Разходка около дърветата не е единственият начин да се възползваме от ползите им – понякога дори само възможността да ги виждаме може да помогне.

Известно проучване проведено с оперирани пациенти, възстановяващи се в болница в Пенсилвания от 70-те, открива че хората, чиито стаи са с гледки към градината. се възстановяват много по-бързо. Японски лечители се застъпват за здравословните ползи от т.нар. „ширин-йоку“ (горско къпане), в което хората се разхождат дълго из гората, докато вдишват ароматерапевтични миризми. Изучаване на явлението „ширин-йоку“ открива, че то е помогнало на хората да понижат нивата на стресовите хормони и да понижат кръвното налягане, като ефектите от това траели до един месец.

Каквото и да минава през умовете ни, изглежда сякаш само присъствието ни сред дърветата може да ни направи по-щастливи и доволни.

Може би те ни учат, че животът расте и продължава, както и разцъфва дори в най-трудните ни времена. Може би е нещо в листата, ярките цветове, миризмата на зряло дърво или начина, по който слънчевите лъчи се промъкват през клоните. Психолозите вярват, че има доза истина в тази идея. Те наричат времето сред природата Теория за възстановяване на вниманието или Изкуство (attention restoration theory - ART – от английски). Теорията зад това е, че естествената околна среда се нуждае от много по-малко внимание, отколкото градската среда и прекарването на време след природата дава почивка на мозъка.
Каквато и да е силата в дърветата, която подобрява психическото ни здраве, тя е силна и трансформираща. Дори градските архитекти го осъзнават.
През последното десетилетие големи градове като Барселона, Ню Йорк и Ванкувър са превърнали зелените площи в градовете приоритет. Във Ванкувър се засаждат много нови дървета, защитават се старите дървета, както и парковете, насърчават се жителите на града да прекарват повече време навън.
Известният цитат на Хал Борланд гласи: „Ако искаш да познаеш истинската сила и търпението, прекарай време в компанията на дървета.“
И той е прав, разбира се. Ние бихме добавили и „спокойствие“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.