Last news in Fakti

18 Юни, 2017 12:03 2 386 0

Трябва да се усмихвате, но НЕ и когато печелите

  • усмивка-
  • победа-
  • загуба-
  • емоции-
  • усмихни се-
  • определя-
  • фактор-
  • проучване-
  • учени-
  • институт за креативни технологии-
  • южна калифорния

До този извод са достигнали учени от Института за креативни технологии в Южна Калифорния

Трябва да се усмихвате, но НЕ и когато печелите - 1
Снимки: shutterstock

Съществуват толкова много народни поговорки, афоризми и постулати на тема "усмивки" и 99% от тях са с призив да се усмихнем широко.

"Животът е като огледало, ако му се усмихнеш, ще ти отвърне със същото."

Това обаче не важи за всяка ситуация, дори напротив. Група учени от Института за креативни технологии към Университета на Южна Калифорния, САЩ са стигнали до извода, че една усмивка по време на игра може да ви съсипе. Тяхното проучване представя доказателства, че дори една усмивка играе решаваща роля и има значение за това дали печелите или губите.

Според проучването онези, които се усмихват докато печелят, много по-вероятно ще срещнат по-агресивно играещи съперници докато се опитват да спечелят парична награда, вместо да ги споделят по време на напредването на играта. Същото важи и за онези, които губят — в този случай усмивката всъщност помага на шансовете за успех на губещия човек в хода на играта.

Проучването, представено по време на международна конференция "Autonomous Agents and Multiagent Systems" (AAMAS) от научния екип Ренс Хьоген, Джота Страту и Джонатан Грач от Университета на Южна Калифорния, е базирано върху наблюдение на 370 души, които са били накарани да играят версия на британската телевизионна игра Golden Balls, съобщава Мedical express.

В играта се представят два предмета с куп пари и всеки участник трябва да отговори дали иска да раздели парите със своя противник или да ги открадне от него. Ако и двамата участници изберат да "споделят", те си поделят парите. Ако и двамата изберат "кражба", нито един от тях не получава пари. Ако единият избере "поделяне", а другият "кражба", тогава крадецът получава парите.

Всеки един от доброволците в проучването получил по 30 долара като начална сума. По време на играта те получавали допълнителни билети за лотария от 100 долара, основана на броя на "кражбите" и "поделянията" им. Играта била осъществена чрез видеовръзка по Skype. Реакциите на участниците са били записани чрез софтуер за проследяване на емоциите, който след това разкодира движенията на лицевите мускули, включително всяко повдигане на скули, устни, брадичка. Взимани са под внимание и трапчинките и свиването на устните.

Когато прегледали резултатите, учените установили, че онези, които се усмихват докато успешно "крадат" парите, след това стават обект на агресивно поведение от страна на загубилия съперник. Но ако губещите се усмихват докато губят пари, това се разглежда като жест на сътрудничество и дори на чувство на съвместен успех.

Проучването показва, че емоционално взетите решения и реакции са отговорни за действията на участниците или иначе казано — когато видят усмивка у печелещия, губещите я приемат като задоволство, присмех и подигравка и действат срещу своя рационален интерес, само и само да получат реванш срещу усмихващите се победители.

"Смятаме, че емоцията е враг на здравия разум. Но истината е, че тази емоция е нашият начин да определяме стойността на нещата", коментира Джонатан Грач. Неговите изследвания върху лъжите и съответните вреди имат за цел създаване на изкуствен интелект, който да може и да разпознава, и да описва тези емоционални подсказки.

Трябва да се усмихвате, но НЕ и когато печелите


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА