3 798 1

Разделиха сиамски близнаци с общи череп и кръвоносна система

10-месечните близначки Ерин и Аби вече спят в отделни легла

Разделиха сиамски близнаци с общи череп и кръвоносна система
Снимки: АП/БТА
Милена Трачева

След 11-часова операция, хирурзи в Детската болница във Филаделфия успяха да разделят 10-месечни близначки, свързани в горната част на главите, пише изданието Philly.com.

Близначките Ерин и Аби Дилейни се родиха с най-рядко срещаният тип свързване при сиамските близнаци, известно като Craniopagus. Тя бяха извадени на бял свят с цезарово сечение на 24 юли 2016 година, 10 седмици преждевременно.

Момичетата, които са от Северна Каролина имали общи кръвоносни съдове и защитна мембрана на мозъка. Заради изключително деликатното положение, от раждането си бебетата не са напускали болницата във Филаделфия.

Преди да влязат в операционната на 6 юни, лекарите месеци наред проучвали и планирали как да бъде извършена хирургическата интервенция, преглеждайки рентгеновите снимки на момичетата отново и отново, уточняват от болницата във Филаделфия.

"Разделянето на сиамски близнаци е много сложна операция, след която следва дълго и трудно възстановяване. Ние се надяваме, че всичко ще бъде наред", заяви пластичният хирург д-р Джеси Тейлър, който е един от лекарите в 30-членния екип от педиатри, неврохирурзи, хирурзи и анестезиолози, които са оперирали бебетата.

Сега Ерин и Аби Дилейни се възстановяват в интензивното отделение на болницата и за пръв път в живота си спят в отделни креватчета.

Въпреки че операцията е била успешна, лекарите не искат да коментират и да прогнозират кога близначките ще бъдат изписани и ще могат да си идат у дома.

Това е 23-тата операция по разделяне на сиамски близнаци в детската болница във Филаделфия пред последните 60 години, но първата, при която пациентите имат общ череп.

Процедурата, по разделянето на краниопаги-близнаци (сиамски близнаци, които са свързани на главата) е била провеждана само около 60 пъти от 1952 г. насам. Миналата година в Детската болница към Медицински център Монтефоре в Бронкс, Ню Йорк, бе извършена успешно такава операция за разделянето на 13-месечни близначки.

САЩ


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • незнайко
    Отговор
    1 15:33  17.06.17
    Всичко ненормално и аномално започва в САЩ. Защо ли?

Напиши коментар:


Публикувай