3 920 1

Мотивацията с моркови и тояги вече не е ефективна (ВИДЕО)

Мотивацията с моркови и тояги вече не е ефективна (ВИДЕО)
Снимка: Shutterstock
Венелина Маринова

В тази интересна и запомняща се беседа кариерният анализатор Дан Пинк разкрива изненадващи научни факти за природата на човешката мотивация и на разминаването между това, което науката знае за мотивацията и това, което бизнесът прави по отношение на мотивацията.

Презентацията на Дан Пинк се превръща в една от най-гледаните TED презентации. Той не говори за личните си мисли и чувства относно мотивацията, а се опира на авторитетни научни открития, като поставя под въпрос голяма част от мотивационните техники, които използват фирмите, за да увеличават производителността и ангажираността на своите служители.

В презентацията на Дан Пинк основните идеи са:

- Има разминаване между това, което знае науката и онова, което прави бизнесът по отношение на мотивацията.

- Традиционните поощрения, с които бизнесът е мотивирал служителите още от началото на XX век, продължават да работят в наши дни, но работят в редки обстоятелства.

- Природата на съвременната работа се е променила много спрямо XX век. Днес голяма част от работните задачи изискват мислене с дясното полукълбо и изискват креативност. Методите на “тоягата и моркова”, присъщи за мотивацията от XX век, не само че не насърчават креативността, а често я унищожават.

- Тайната на доброто представяне и високите резултати на хората в работата им не се крие в поощренията и наказанията, а в незабележимия вътрешен подтик нещата да се правят заради самите тях. Става дума за неща, които формират вътрешната мотивация – възможността да работиш автономно, да изграждаш своето лично майсторство в професията, както и да се стремиш към някаква по-голяма, значима цел в работата си, отвъд ежедневните оперативни задачи.

С примери Пинк обосновава идеята, че ако фирмите се съобразят с това, което науката вече е открила за природата на човешката мотивация и ако се отърсят от закостенялата идея за мотивация чрез “моркови и тояги” (поощрения и наказания), те биха могли да подобрят резултатите си.

Вижте видеото (може да заредите субтитри на български език от иконката долу вдясно, която се визуализира след стартиране на видеото):Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Пръцко
    Отговор
    1 14:32  18.06.17
    Тоя да го оставят няколко месеца на гола "вътрешна" мотивация, без доходи, и тогава ще си говорим - лиглЮ ...

Напиши коментар:


Публикувай