1 887 3

Миенето на ръцете помага за мисленето

Миенето на ръцете помага за мисленето
Снимка: shutterstock.com
Иво Стойнев

Учени от изследователския институт Ротман в Торонто установиха, че миенето на ръцете влияе благоприятно върху гъвкавото мислене. Експертите откриха, че интелектуалните приоритети на участници, които са почистили ръцете си с мокри кърпи, по-бързо се преориентират в нова посока.

Изследователите са насочили вниманието на участниците към определена цел или поведенчески резултат посредством игри на думи или обзор с процес, наречен „инструктиране“. След това хората е трябвало или само да дадат мнението си, или да използват мокра кърпа. Използвалите кърпичка по-малко се повлияли от инструкциите.

„Употребата на мокра кърпа за ръце намали склонността на хората, които бяха инструктирани на здравна тематика, да спазват здравословни препоръки – те предпочетоха парче шоколад пред десерт с мюсли“, каза докторантът по маркетинг Пин Дун.

Миенето на ръцете ефективно премахва старите идеи от мозъка на човек и го прави по-податлив на нови начини на мислене. Психологическият феномен може да помогне на хората да избягат от лошите идеи и поведение, за сметка на нови, по-здравословни навици, твърдят учените.

Психологическите ползи от почистването са доказвани и преди. Вземането на душ след неморално поведение може да понижи чувството на вина, преживяно от дадена личност.

Канада


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Скорпион29
  Отговор
  1 23:19  17.06.17
  Извода значи на миячите пипето им сече много бързо
 • Реалист
  Отговор
  2 15:26  19.06.17
  Още Пилат Понтийски го е знаел номера и си е измил ръцете разпвайки Христос на кръста. Стари номера :)...
 • Потребител
  Отговор
  3 20:42  16.02.19
  И непременно с мокри кърпи,а? Само кажете марката!..

Напиши коментар:


Публикувай