2 103 0

Спете през уикенда, за да отслабнете

Недостигът на сън нарушава метаболизма и хормоналния баланс

Спете през уикенда, за да отслабнете
Снимка: Shutterstock

Отспиването през уикенда помага за отслабване, защото недостигът на сън нарушава метаболизма и хормоналния баланс, съобщи "Ройтерс", позовавайки се на корейски учени.

Недостатъчният сън е неизбежен в много случаи, но е рисков фактор за затлъстяване, високо кръвно налягане, коронарна болест на сърцето, както и за смърт - каза ръководителят на изследването д-р Юн Чан-хо от болницата към Сеулския университет.

Сънят е по-полезен от дрямката, защото е по-дълбок и следва естественият ритъм на тялото.
За да определят как сънят през уикенда се отразява на теглото, учените са използвали данни от национално изследване, обхванало 2000 души на възраст от 19 до 82 години.

Резултатите показват, че хората, които се успиват през уикенда (около 43 процента), обикновено не си доспиват през работните дни. Тези, които стават и тогава рано, през седмицата често са на по-лек режим.

Индексът на телесната маса на поспаланковците обаче е по-нисък от този на ранобудниците. Разликата е малка, но статистически значима. Освен това, колкото повече спи човекът през уикенда, толкова по-нисък е индексът на телесната маса. Всеки допълнителен час сън води до 0,12 по-малък индекс.

"Хората, които спят по-малко, обикновено похапват повече през деня. Освен това те стоят по-дълго пред екраните" - каза Жан-Пиер Шапю от университета на Отава, който не е участвал в изследването. Според него 30-минутни упражнения, натоварващи сърцето, помагат много за добър сън

САЩ

Още по темата

 • Къде се крие щастието? В дрямката разбира се!

  Къде се крие щастието? В дрямката разбира се!

  Питали ли сте се някога къде се крие щастието? Каква е тайната да бъдем щастливи? Отговорът на този въпрос, може би не е толкова екзистенциален и ...
  2.04.2017
  1 221
  1
 • Липсата на сън понижава либидото

  Липсата на сън понижава либидото

  Последиците от редовната липса на достатъчно сън върху здравето, външния вид и емоционалното ни състояние са многобройни. Затова е от изключително ...
  28.02.2017
  4 414
  2

Напиши коментар:


Публикувай