4 436 1

Удивителната леща — любопитни факти, които може би не знаете

Това простовато на вид растение е сред най-питателните и полезни храни

Удивителната леща — любопитни факти, които може би не знаете
Снимки: shutterstock
Милена Трачева

Лещата е една от културите, залегнали дълбоко в традиционната кухня на българите. Тя е едно от най-старите култивирани бобови растения, ценена заради нейните изключителни хранителни качества.
Лещата е едногодишно растение, чиито семена растат в шушулки. Зрънцата обикновено са с кръгла, овална или сърцевидна форма. На височина растението израства до 20 — 40 см, но с повече грижи може да достигне и до 70 см.

Всеки един сорт леща се приготвя лесно, но това, което я прави толкова предпочитана е фактът, че е евтина храна, която същевременно е вкусна и с висока хранителна стойност и е на наше разположение през цялата година.

Какво още може да се каже за тази вкусна, полезна и хранителна бобова култура? Ето няколко любопитни факта за лещата, които може би не знаете:

Лещата идва от Централна Азия Археологически данни сочат, че лещата е присъствала в менюто ни още преди около 9 500 до 13 000 години. Зрънца леща са намирани в гробниците на древните египтяни през 2400 г. пр. Хр. Лещата може да има най-разнообразни цветове — кафяво, жълто, червено и черно. Френската леща е известна с деликатния си вкус.

Лещата е с ниско съдържание на мазнини, с високо съдържание на протеини, фолиева киселина, фосфор, фибри и желязо. Лещата е много полезна за здравето на сърцето, тъй като съдържащите се в нея фибри намаляват риска от появата на редица сърдечно–съдови заболявания. Лещата е богата на витамин В9, който е много ценен по време на бременност, тъй като предпазва плода от увреждания на невралната тръба. Лещата се използва по целия свят и е особено популярна в страните от Близкия изток, Балканите, Франция и Индия.

В Близкия изток традиционно тя се приготвя с лук и чесън, а във Франция често се сервира с печено месо.

Лещата е лесна за готвене и не се нуждае от предварително накисване като боба. В град Пулман, щата Вашингтон дори има ежегоден фестивал на лещата. Разтворимите фибри в лещата помагат да се запази нивото на холестерола и да се контролират нивата на кръвната захар. В Юдаизма, лещата се смята за храна на опечалените, тъй като кръглата форма символизира цикъла на живота. Лещата е известна като „месото на бедния човек“.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • 1 18:40  27.06.17
    Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай