1 680 0

Бръмбар детронира древна бира в Оксфордския английски речник

Вид тропически бръмбар хоботник вече заема мястото на последната дума в престижното академично издание

Бръмбар детронира древна бира в Оксфордския английски речник
Снимка: Matthew Fang/Flickr
Милена Трачева

Оксфордският английски речник вече има нова "последна дума", след като в най-новото отпечатано издание бе добавено името на вид тропически бръмбар, пише британският вестник Metro.

Бръмбарът хоботник "Зизива" (Zyzzyva), обитаващ Южна Америка, отне титлата "последна дума в речника" от досегашния ѝ носител — "зитъм" (zythum), древна египетска малцова бира.

Трябва да се отбележи, че това не е единственото допълнение или промяна, която съставителите на престижно издание са направили. Сред новите думи, термини и изрази, поместените на страниците му, присъстват 50 нови термина, свързани с тениса.

Сред новите попълнения е и датската дума "hygge", която описва "качеството на уют, комфорт и удобство, създаващо усещане за удовлетворение или благоденствие".

Освен това някои думи са получили нови определения и значения, като например "woke" (събудил), която е се използва като прилагателно, означаващо "предупреждение за расова или социална дискриминация и несправедливост", както и думата "thing" (нещо), която е започнала да се използва, когато човек иска да изрази своето недоверие към нещо.

В новото издание на оксфордския английски речник са събрани общо 829 000 думи.

Великобритания


Напиши коментар:


Публикувай