Last news in Fakti

28 Юни, 2017 20:00 13 749 3

Истината: Защо изглеждаме различно на снимка и пред огледалото?

  • истина-
  • въпрос-
  • отговор-
  • снимка-
  • отражение-
  • огледало-
  • външен вид
Истината: Защо изглеждаме различно на снимка и пред огледалото? - 1

Безспорно много от нас намират тази ситуация за добре позната: човекът, който виждаме в огледалото е по-различен от човека, който виждаме на снимки. Сякаш камерата филтрира лицето ни по някакъв неописуем начин. Или е виновно огледалото?

Днес търсим отговора на тази загадка: Кое е по-близо до реалността – отражението или снимката? И защо изглеждаме различно пред огледалото и пред обектива?

Психологическия аспект

Най-често се гледаме в огледалото, когато сме вкъщи – среда, в която се чувстваме най-свободно и спокойно. Докато на снимките обичайно попадаме на „чужда земя“, което означава, че сме по-неподготвени и напрегнати. Ето затова, понякога, когато гледаме в огледалото преди да отидем на парти, виждаме неотразимо красив човек. Едва на следващия ден, когато гледаме снимките от партито, забелязваме нещо много по-различно.

Ъгъл

Прост факт е, че нашите лица не са симетрични. Това е истина за абсолютно всички – повече за някои, отколкото за други. И тук се корени причината за объркването. Всяка сутрин, когато погледнем в огледалото, ние стоим на същото място и се гледаме от добре позната гледна точка. В резултат на това свикаваме на гледаме лицето си от един и същи ъгъл. Но при снимките не винаги знаем предварително как, кога, от коя страна ще бъдем заснети. Освен, разбира се, ако не сте звезда като Одри Хепбърн, която почти винаги е снимана от най-добрия и ъгъл.

Баланс на бялото

Всеки вид светлина си има температура. Но когато погледнем в огледалото, не отчитаме този аспект от средата. Това е защото нашият мозък - като супер компютъра, който всъщност е – автоматично обработва всички разлики и ни показва тоновете, с които сме свикнали. От друга страна, снимката улавя светлината такава, каквато реално е с всичките разлики и отклонения в температурата. Когато погледнем в огледалото – дори ако светлината идва от 5 различни източника, и е в различни тонове и цветове - ние все още ще виждаме онова, което сме свикнали. Снимката ни показва самите нас и всичките ни черти напълно обективно.

Фокусираме се върху отделни предмети

Не забравяйте, че когато погледнем в огледалото, ние се фокусираме върху специфични части от отражението ни и не виждаме цялостната картина. Но когато погледнем снимката, ние виждаме всичко и забелязваме неща, които преди са ни изглеждали незначителни (напр. лоша стойка, странно рапзоложение на ръцете и др.)

Огледално

В отражението ние винаги виждаме „огледалната“ версия на себе си и това формира начина, по който се виждаме. Снимките, от друга страна, ни представят по начина, по който ни виждта другите – обичайната гледна точка, която може да бъде изненадваща.

От всичко това можем да заключим, че само снимките ни дават обективна информация за външния ни вид. Но дори и да не изглеждате винаги добре на снимки, това не означава, че сте грозни! Може би сте уловени в лош момент, били сте изненадани или просто не сте имали време да си глътнете корема. :)


Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гостенче

    9 3 Отговор
    И най накрая вземате един фотоапарат любителски и един професинален, и откривате че любителския ви прави маймуни а професионалния като пред огледалото...

    И приключваме темата.

    Иброените по-горе неща са тотален смях.
    Снимката била така както другите ме виждат. Ми аз пък като гледам снимки, не само аз ами всички сме различни. Така че тва е пълен т@шак.

    Коментиран от #2

  • 2 незнайко

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "гостенче":

    Може би ще кажете, че и гласа който си чувате като говорите и този от запис са еднакви ? Тогава явно не вниквате в нещата.
  • 3 До някъде само е вярно....

    6 0 Отговор
    Камерата не може да улови цветовете,каквито са и не може да види света,както нашите очи го виждат...По някога и аз се отчайвам от моите снимки,но като се замисля,често правя снимки на красиви залези и резултата на снимките е напълно различен от това,което виждат очите ми!!!Всеки път е така.На живо не мога да ви опиша какви цветове виждам,какви контрасти,а на снимката....бледо и половината цветове не се виждат и е едно..обикновено...Едно нищо!!!Така че съм склонен да вярвам,че и снимките лъжат!!!