4 057 2

Истината: Защо изглеждаме различно на снимка и пред огледалото?

Истината: Защо изглеждаме различно на снимка и пред огледалото?
Събина Андреева

Безспорно много от нас намират тази ситуация за добре позната: човекът, който виждаме в огледалото е по-различен от човека, който виждаме на снимки. Сякаш камерата филтрира лицето ни по някакъв неописуем начин. Или е виновно огледалото?

Днес търсим отговора на тази загадка: Кое е по-близо до реалността – отражението или снимката? И защо изглеждаме различно пред огледалото и пред обектива?

Психологическия аспект

Най-често се гледаме в огледалото, когато сме вкъщи – среда, в която се чувстваме най-свободно и спокойно. Докато на снимките обичайно попадаме на „чужда земя“, което означава, че сме по-неподготвени и напрегнати. Ето затова, понякога, когато гледаме в огледалото преди да отидем на парти, виждаме неотразимо красив човек. Едва на следващия ден, когато гледаме снимките от партито, забелязваме нещо много по-различно.

Ъгъл

Прост факт е, че нашите лица не са симетрични. Това е истина за абсолютно всички – повече за някои, отколкото за други. И тук се корени причината за объркването. Всяка сутрин, когато погледнем в огледалото, ние стоим на същото място и се гледаме от добре позната гледна точка. В резултат на това свикаваме на гледаме лицето си от един и същи ъгъл. Но при снимките не винаги знаем предварително как, кога, от коя страна ще бъдем заснети. Освен, разбира се, ако не сте звезда като Одри Хепбърн, която почти винаги е снимана от най-добрия и ъгъл.

Баланс на бялото

Всеки вид светлина си има температура. Но когато погледнем в огледалото, не отчитаме този аспект от средата. Това е защото нашият мозък - като супер компютъра, който всъщност е – автоматично обработва всички разлики и ни показва тоновете, с които сме свикнали. От друга страна, снимката улавя светлината такава, каквато реално е с всичките разлики и отклонения в температурата. Когато погледнем в огледалото – дори ако светлината идва от 5 различни източника, и е в различни тонове и цветове - ние все още ще виждаме онова, което сме свикнали. Снимката ни показва самите нас и всичките ни черти напълно обективно.

Фокусираме се върху отделни предмети

Не забравяйте, че когато погледнем в огледалото, ние се фокусираме върху специфични части от отражението ни и не виждаме цялостната картина. Но когато погледнем снимката, ние виждаме всичко и забелязваме неща, които преди са ни изглеждали незначителни (напр. лоша стойка, странно рапзоложение на ръцете и др.)

Огледално

В отражението ние винаги виждаме „огледалната“ версия на себе си и това формира начина, по който се виждаме. Снимките, от друга страна, ни представят по начина, по който ни виждта другите – обичайната гледна точка, която може да бъде изненадваща.

От всичко това можем да заключим, че само снимките ни дават обективна информация за външния ни вид. Но дори и да не изглеждате винаги добре на снимки, това не означава, че сте грозни! Може би сте уловени в лош момент, били сте изненадани или просто не сте имали време да си глътнете корема. :)Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • гостенче
  Отговор
  1 16:04  29.06.17
  И най накрая вземате един фотоапарат любителски и един професинален, и откривате че любителския ви прави маймуни а професионалния като пред огледалото... И приключваме темата. Иброените по-горе неща са тотален смях. Снимката била така както другите ме виждат. Ми аз пък като гледам снимки, не само аз ами всички сме различни. Така че тва е пълен т@шак.

  Коментиран от #2

 • незнайко
  Отговор
  2 09:59  01.07.17

  До коментар #1 от "гостенче":

  Може би ще кажете, че и гласа който си чувате като говорите и този от запис са еднакви ? Тогава явно не вниквате в нещата.

Напиши коментар:


Публикувай