6 690 6

Ето я тайната на суперсилата на шимпанзетата

Защо тези наши далечни братовчеди са толкова по-силни от нас?

Ето я тайната на суперсилата на шимпанзетата
Снимка: shutterstock
Милена Трачева

За свръхсилата на шимпанзетата започва да се говори през 20-те години на миналия век. Според някои проучвания, тези наши далечни маймунски роднини са в пъти по-силни от хората, а биолог на име Джон Бауман дори стига до заключение, че възрастно шимпанзе е четири до осем пъти по-силно от възрастен човек.

Но от къде идва тази разлика в силите?

Сега американски учени твърдят, че са открили тази причината. Според д-р Матю О`Нийл от Университета в Аризона и екипът му, тя се дължи на различия в мускулната архитектура на шимпанзетата и на хората. Резултатите от изследванията им бяха публикувани наскоро в списание Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), издавано от Национална академия на науките на САЩ.

Учените открили, че тип мускулни влакна, участващи при извършването на силните и бързи движения, при шимпанзетата имат по-големи размери, отколкото при хората.

След редица проучвания, измервания и тестове екипът стига до заключението, че няма разлика в основните свойства на мускулите при шимпанзетата и при хората. Но тогава биомеханикът Брайан Умбъргър от Масачузетския университет Амхърст, който е част от екипа на О`Нийл, открива, че умереното предимство в полза на шимпанзетата не се дължи на по-силни мускулни влакна, а на различна смесица от мускулни влакна, които образуват мускулите им.

След това откритие екипът започва да прави сравнение на мускулите, за да разбере как се разпределят видовете мускулни влакна. С това свое изследване те откриват, че и тук има разлики, като шимпанзетата имат по-дълги мускулни влакна от хората.

Умбъргър отбелязва, че предимството на шимпанзетата в динамичната сила и мощ идва от глобалните характеристики на всички мускули, а не на вътрешните свойства на клетките, от които са изградени тези мускули.

Но еволюционният биолог Алън Уокър, професор в университета в Пен, смята, че мускулите могат да бъдат само част от цялата картина.

В статия, публикувана в априлския брой на сп. Current Anthropology, Уокър твърди, че хората може би нямат силата на шимпанзетата, защото нашите нервни системи упражняват по-голям контрол над нашите мускули. Фината моторика при човека му пречи да прояви огромната сила, която имат шимпанзетата, но същевременно ни позволява да изпълняваме деликатни, прецизни и уникални задачи, присъщи за нас.

САЩ


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Иван Петрович Павлов
  Отговор
  1 21:21  02.07.17
  Открили сте топлата вода! То и при хората се личи. Тези, които удивително приличат на шимпанзета са много по-силни. Огледайте си и ще ги забележите!

  Коментиран от #3

 • кОМПИРА
  Отговор
  2 21:59  02.07.17
  Турех минус, щото се погледнах в огледалото във фитнесо.
 • Страната на маймуните
  Отговор
  3 00:28  03.07.17

  До коментар #1 от "Иван Петрович Павлов":

  Тях ги издава чалгата и БМВтата! Татуировките и кухите ланци )))
 • Възмутения
  Отговор
  4 03:47  03.07.17
  Далечни братовчеди са на тебе промит, атеистичен мозък. Това е специално за госпожа журналистката, писала статията. Аз съм създаден по "Божи образ и подобие"(Битие 1 глава). Никога теорията за еволюцията не е могла да бъде доказана освен с фалшиви доказателства. Тя е оборима отвсякъде и аз имам много литература по въпроса писана от учени - теисти. Та, когато пишете следващия път статия госпожо или госпожице Трачева не вкаравайте изречения подкрепящи вашата и на много други заблудени хора вяра в еволюционната теория и изобщо в теорията за произхода на човека. Пишете така статиите си, че те да не засягат нито една от общоприетите теории за произхода на човека.

  Коментиран от #5

 • Спокойния
  Отговор
  5 09:49  03.07.17

  До коментар #4 от "Възмутения":

  Ами напиши и ти една статия, пък дай да видим на коя теория си привърженик... Не може само със забрани и забележки, че понамирисва на нещо което отдавна трябваше да сме забравили, но не сме... Айде да не се отвличам...
 • Иван
  Отговор
  6 10:37  03.07.17
  То и аз цял ден да скачам от клон на клон и аз ще съм силен като тях!

Напиши коментар:


Публикувай