Last news in Fakti

9 Юли, 2017 08:37 2 752 1

Когато се жениш за крокодил и то всяка година (ВИДЕО)

  • крокодил-
  • мексико-
  • кмет-
  • сватба-
  • традиция-
  • ритуал-
  • изобилие-
  • рибари-
  • късмет-
  • плодородие

Това кметско задължение е част от вековна традиция, която носи щастие и берекет на местните

Когато се жениш за крокодил и то всяка година (ВИДЕО) - 1

Повечето традиции са нещо хубаво, нещо ценно, нещо, което трябва да почитаме и пазим, за да съхраним онези умения и практики, които са се предавали от поколение на поколение и отразяват духа на нашия народ, общност или семейство.

Именно една такава традиция е причината, кметът на южния мексикански град Сан Педро, всяка година да вдига пищна сватба, съпътствана от гръмки тържества, парад и веселби, с които местните жители честват най-голямото събитие в града — венчавката на кмета за ... крокодил.

Датиращ от 1789 г., този ритуал се практикува от индианците Чонтал в мексиканския щат Оаксака, които вярват, че ако бъде изпълнена правилно, церемонията ще донесат щастие на всички местни жители и късмет на рибарите, а също така и изобилие от риба и земеделска продукция.

И тази година всички ритуали около вековната традиция са спазени в чест на кмета Виктор Агилар.

Когато се жениш за крокодил и то всяка година (ВИДЕО)

Церемонията протича с много танци и музика, като младоженците танцуват специален танц.

Шествието тръгва от църквата, за да премине по улиците на града, като през цялото време младоженецът носи своята булка-крокодил на ръце. След дългата обиколка, процесията се спира пред ритуалната зала, където се посреща от маскирани музиканти. Свидетели на брачния обет, при който кметът целува крокодила, са всички жители на Сан Педро. Преди официалната клетва обаче, всички похапват специална супа, приготвена за ритуала.

Когато се жениш за крокодил и то всяка година (ВИДЕО)

Макар целувката да не превръща крокодила в красива девойка, тя носи друга магия. Това е празнична магия, която дава сили на всички присъстващи за още веселие, танци, песни и музика.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ловеца на поршета

    6 0 Отговор
    Всеки мъж в началото си мисли че се жени за принцеса, но накрая разбира че се е оженил за злобен крокодил! 😁