1 725 1

Кой спечели от изчезването на динозаврите?

Три вида жаби еволюирали стремглаво

Снимки: туитър
Снимки: туитър
Девора Байкова

Изчезването на динозаврите помогнало за разпространението на жабите. Така те се превърнали в едни от най-често срещаните видове земноводни на планетата. Това е един от основните изводи на изследването на Университета Бъркли в Калифорния.

Всичко започнало преди 66 млн. години. Огромен астероид изтрил от лицето на Земята динозаврите и голяма част от флората и фауната.

Три вида жаби обаче оцелели и успели да еволюират и да населят планетата. Счита се, че 88% от днешните жаби са наследници на въпросните три вида. Днес се срещат около 6700 различни вида жаби.

Изследването на Природонаучния музей на Флорида обаче разкрива, че едва след изчезването на динозаврите, жабите са започнали да просперират като вид. Малките земноводни са се възползвали и са разширили биологичната си ниша, както и наличните ресурси. Те започнали да експериментират с „нов начин на живот“. Пример за това е фактът, че преди падението на астероида жабите снасяли яйцата си само във водни басейни, а след природният катаклизъм, отговорен за унищожението три четвърти от видовете на планетата, те започнали да извършват този процес и на сушата.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Извън закона
    Отговор
    1 05:22  05.07.17
    Как кой ББ той печели от всичко Хаха

Напиши коментар:


Публикувай