Last news in Fakti

9 Юли, 2017 14:01 8 732 2

Ето ви причина да перете чаршафите всяка седмица

  • перете-
  • пране-
  • чаршафи-
  • всяка седмица-
  • микроорганизми-
  • микроби-
  • гъбички-
  • бактерии-
  • акари-
  • биологичен рай

Микроскопични организми се настаняват и живеят в гънките на спалното бельо

Ето ви причина да перете чаршафите всяка седмица - 1
Снимки: shutterstock_

Спането в мръсни чаршафи крие опасности за вашето здраве, за които най-вероятно дори не подозирате. То може бързо да се превърне в "ботанически парк" от бактерии и гъбички, в случай, че не сменяме редовно чаршафите си. Това твърди микробиолога Филип Тирно, цитиран от изданието Business Insider.

Телата ни изхвърлят милиони мъртви клетки всеки ден. Като се има предвид, че човек прекарва около 1/3 от живота си в леглото, съвсем логично е много от тях да остават в леглото, след като станем. Нека не забравяме и потта и телесните течности, които телата ни отделят.

Мъртвите клетки се превръщат в идеална храна за домашните акари, микроби, бактерии, че дори и буболечки. Сами по себе си акарите са безвредни, но техните изпражнения съдържат алергени, които могат да причинят здравословни проблеми. При вдишване тези алергени могат да провокират астма, ринит или да влошат екзема.

Когато пък времето навън е горещо и влажно, тази влага се превръща в идеална среда за гъбични култури. Според резултатите на едно скорошно проучване, имащо за цел да оцени нивото на гъбични замърсявания в леглото, ние никога не сме сами, когато легнем между завивките. Десетки организми също се сгушват в чаршафите. По време на един от тестовете, изследователският екип взел проби от възглавници, направени от естествени и изкуствени материи, на възраст от 1 1/2 до 20 години. В пробите били открити 16 различни вида гъбички.

Но това не е всичко. Вие делите леглото си и с множество чужди микроби, донесени с животински косми, полени, прах, както и редица други микроорганизми.

Според Тирно, тези замърсители само след седмица са се натрупали в огромно количества. Ето как мръсните чаршафи ни излагат на вещества и микроорганизми, които могат да предизвикат подуване и кихане, тъй като те са толкова близо до устата и носа ви, че сте почти принудени да ги вдишвате.

"Дори ако нямате алергии, можете да получите алергичен пристъп или дори да се сдобиете с алергия", казва Тирно.

За да спрете тази невидимата инвазия и да се предпазите, трябва да перете чаршафите си поне веднъж седмично. Затова специалист препоръчват да имате поне 3 спални комплекта – един на леглото, един в пералнята и един в гардероба.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 заза

    8 16 Отговор
    Ас кат свваржа и съм свикнал да го трия в пердето в чаршаа не ме кефи
  • 2 заза 2

    7 11 Отговор
    И ас кат тебе заза :)