2 680 4

Орди от странни светещи същества превземат крайбрежието на Аляска (ВИДЕО)

Макар да са характерни за тропическите морета, от няколко години насам те се срещат все по-далеч на север

Орди от странни светещи същества превземат крайбрежието на Аляска (ВИДЕО)
Снимка: shutterstock
Милена Трачева

Хиляди странни на вид морски същества изплуваха край бреговете на Югоизточна Аляска. Появата им изненада учените и разочарова местните рибари.

Носени от океанските течения, тези орди от желеобразни, блестящи организми, родени във водите на тропическите морета, настъпват стремително към крайбрежните райони на Тихия океан - от Южна Калифорния чак до Аляска.

Подобните на напръстници създания са пирозоми. Макар да изглеждат като един организъм, те всъщност представляват тръбни колонии от стотици или хиляди многоклетъчни организми, наречени зооиди, обединени в желирана обвивка, много подобна на желиран бонбон. Името им идва от гръцки и означава "огън", тъй като тези създания притежават биолуминесценция - могат да светят в тъмното.

Макар да са характерни за тропическите морета, пирозомите от няколко години настъпват на север.

Обикновено те не стават по-големи от няколко сантиметра, въпреки че някои от тях могат да достигнат дължина от 30 или 60 сантиметра.

Пирозомите се хранят като филтрират микроскопични водорасли или фитопланктон, докато се носят с теченията и не са опасни нито за морските обитатели,нито за хората, обяснява Рик Бродьор от американското Национално управление по изследване на океаните и атмосферата.

Пирозомите никога не са били виждани по западното крайбрежие на САЩ до 2012 г., когато за пръв път се появяват във водите на Калифорния. След това са забелязани край Орегон през 2014 г. и всяка година колониите им се придвижват все по-на север, докато тази година не достигат бреговете на Аляска.

"Това означава, че наблюдаваме наистина големи проблеми в морската екосистема", каза биологът Джим Мърфи.

Учените предполагаха, че това се дължи на затоплянето на водите на Тихия океан през предишните години. Но макар от началото на 2017 г. учените да отчитат нормализиране на температурата на океанската вода, пирозомите, продължават да се появяват в северните води и то през зимата.

САЩ


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Путин
  Отговор
  1 18:29  06.07.17
  Този път не съм аз!
 • Пиросомати
  Отговор
  2 20:19  06.07.17
  Welcome refugees!
 • ОРДИ ПИРОЗОМИ
  Отговор
  3 17:00  07.07.17
  Аляска е првезета!!!! Напред към Слънчакааааааааа
 • Shmeker
  Отговор
  4 20:17  10.07.17
  Тва са нано-роботи в общ корпус от Путин. Ще превзема Аляска, да си в връща към Русия.

Напиши коментар:


Публикувай