3 097 2

Какво не знаeм за артишока

В зависимост от формата и цвета на листата, се разграничават над десет вида артишок

Снимки: shutterstock
Снимки: shutterstock
Милена Трачева

Познавате ли артишока? Това голямо бодливо растение, което е член на семейство Цветя, има куп приложения в медицината, козметиката и кулинарията.

То произхожда от Средиземноморските региони на Европа и Северна Африка. Дивият артишок расте в южната част на Европа. Листата му израстват от основата на стъблото и са дълги и бодливи, а на върха се появява пъпка, която щом разцъфти има силен и привлекателен аромат. В частност артишок се нарича неразцъфналата цветна пъпка на бодливото растение Cynara scolymus.

Артишокът първоначално е бил култивиран и консумиран в Близкия изток. В Древна Гърция пък е бил използван като лекарство и храна. А в Древен Рим на неговите вкусови качества са се радвали само богатите и знатни особи (бедните хора не са имали право да консумират артишок).

Артишокът, като култивирано растение, започва да се отглежда масово в Европа през 15-ти век, а няколко века по-късно (19-ти век) стига и до САЩ.

Днес артишокът е ценен деликатесен зеленчук във Франция, Италия и други западноевропейски страни, в Америка и Северна Африка. Благодарение на изключителните му хранителни, здравословни и диетични качества, печели все повече почитатели сред привържениците на рационалното хранене по целия свят.

Вижте още любопитни факти за това растение:

Съществуват над 10 вида артишок, различаващи се по формата и цвета на листата. Един единствен от тях е годен за консумация в сурово състояние и се счита за деликатес. Артишокът расте най-добре в хладен климат, на добре дренирана богата почва. Артишокът е многогодишен трън... подобно на магарешките бодили. Първото споменаване на този зеленчук в литературата е около 40-70 г. сл.Хр. Гърците и римляните смятат, че то е афродизиак. Семена на артишок са открити по време на разкопките на Монс Клаудиан в Египет по време на римския период. До 16-ти век е било забранено на жените да консумират артишок, защото се е смятал за афродизиак. Артишокът става популярен в Европа, благодарение на холандците.

Най-добрите производители на артишок днес са Испания, Франция и Италия.

През 1947 г. Мерилин Монро, след това продължавала с името си Норма Жан, била коронована за първата артишокска кралица на Кастровил. Артишокът е основният вкус на популярния италиански ликьор.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Бил Дебила
  Отговор
  1 05:52  08.07.17
  Коги му видиш цената в България и разбираш, че е трябвало да черпиш с него в Испания, а не с шоколадови бонбони! Иначе си е обикновена туршия, само дето я нямаме в БГ и предците ни едвам са оживели без Киноа, Годжи бери, щъркели Марабу и латинска музика...
 • Шляхтиц
  Отговор
  2 07:45  08.07.17
  Госпожо Трачева, родното име на голямата артистка и красавица е НОРМА ДЖИЙН БЕЙКЪР. Като става известна, тогава приема името Мерилин Монро................

Напиши коментар:


Публикувай