3 012 5

Не мийте ръцете си по време на гръмотевична буря

Експерти предупреждават за опасностите от хигиената

Снимка: shutterstock
Снимка: shutterstock
Милена Трачева

Бързо, извадете антената от телевизора, не хващайте метални предмети и в никакъв случай не заставайте под дърво.

Това са класическите предупреждения, когато става въпрос за гръмотевична буря, но едно, което често забравят да ни напомнят, е да не мием ръцете си.

Откакто започна лятото, тази година често ни спохождат бури, придружени с гръмотевици и светкавици, а понякога бурите са само гръмотевични. Ето защо е добре да имаме едно на ум.

Странно е, че въртенето на кранчето и миенето на ръцете по време на интервала между светкавицата и гръмотевицата може да се окаже фатално.

От Метеорологичната служба на Великобритания обаче, съветват да не пипаме кранчетата на мивката по времето, когато в небето ехтят гръмотевици и присветват светкавици.

Това е така, защото когато се случи да удари мълния, тя се опитва да намери материали като метал, които могат да действат като проводник по пътя им към земята.

Не е нужно да си гений, за да разбереш, че тръбите в някои домове са метални, което означава, че мълниите са привлечени към тях.

Но това не е всичко. Водата, която тече във водопроводната мрежа не е 100% натурална, което означава, че в нея има различни примеси и химикали, които също могат да се окажат чудесен способ за провеждане на електричество и допълнително да увеличат риска от токов удар.

Това означава, че с врътването на кранчето и потичането на водата, вие можете да се окажете труп.

Разбира се, шансовете за това са около 1 на 300 000.

Авторът Дейвид Ръй обяснява в книгата си "Теория на невероятността", че около 24 000 души биват убити от мълния всяка година.

Великобритания


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • евГений
  Отговор
  1 17:02  10.07.17
  Ако металните тръби са в земята, не е нужно да си гений за да се сетиш че са заземени.
 • незнайко
  Отговор
  2 17:49  10.07.17
  Варно е това което сте написал, но виждал ли сте как минава гръмотевица по тръмоотвод. Ако сте го пипнал в този момент, сте ТРУП. Същото е и с тръбите за вода !
 • 3 18:15  10.07.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Корковата тапа
  Отговор
  4 18:47  10.07.17
  Красива смърт!
 • ОДО
  Отговор
  5 19:28  12.07.17
  Ако,крановете са на покрива- като нищо!

Напиши коментар:


Публикувай