2 276 0

Струва ли си болката от промяната?

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Събина Андреева

В живота на дори и великолепните и мощни животни, които познаваме добре, идва момент, в който годините оказват своето влияние и те трябва да вземат важно решение. Същото се случва и с орела - тази птица символ на величието.

Когато стане на 40 години, ноктите на орела стават прекалено меки и дълги и той не може да хваща с тях плячка. Клюнът му става твърде извит и дълъг и не му позволява да се храни.

Перата на крилете и гърдите му стават прекалено тежки и гъсти и му пречат да лети.

Тогава орелът е изправен пред избор: трябва да избере или смъртта, или дълъг и болезнен период на промени, продължаващи 150 дни.

Той долита до гнездото си, обикновено намиращо се на върха на планината и там започва дълго да удря с клюна си в една скала, докато клюнът не се разбие и изпили. Тогава орелът чака, докато не му израсне нов клюн, с който да изкълве ноктите си един по един. С новите си нокти, орелът изскубва тежките стари пера на крилете и гърдите.

И тогава, след 5 дълги месеца на болки и мъки, с нов клюн, нокти и пера, орелът отново се възражда и може да живее още 30 величествени години.

***

Много често, за да продължим да живеем пълноценно, трябва да се променяме. Понякога тази промяна е съпътствана от страхове, болка, съмнения. Ние се отърваваме от спомени, навици и горчивина от миналото. Само освобождаването от товара на миналото ни позволява да живеем и се наслаждаваме на настоящето и да се подготвим уверено за бъдещето.Напиши коментар:


Публикувай