1 353 2

Цитрусите предпазват мозъка от увреждания

Мащабно изследване сочи, че тези плодове намаляват риска от деменция

Снимка: shutterstock
Снимка: shutterstock
Милена Трачева

Eдин портокал на ден е достатъчен, за да намалите риска от деменция с около 25%, твърдят уени, цитирани от британското издание Daily Mail.

Всъщност не става дума само за портокалите, а за всички цитрусови плодове - грейпфрути, лимони или лайм, всеки един от тях ще предпази мозъка ви от увреждания, които биха довели до появата на нелечимата болест. Причината е доста очевидна, но не всеки подозира за нея. Тези плодове са пълни с лимонена киселина, в която се съдържа химикалът нобилетин, който пък забавя, а понякога дори неутрализира проблемите с паметта.

Учени от университета Тохуко са направили мащабно изследване по темата, обхващащо 134 000 мъже и жени в средна или напреднала възраст, наблюдавани в продължение на седем години.

Резултатите показват, че онези от тях, които са консумирали цитрусови плодове всеки ден, са с 23 % по-малко застрашени от деменция от хората, които са консумирали цитруси по-малко от два пъти седмично.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Монго
  Отговор
  1 14:34  16.07.17
  Ако цитрусите предпазваха мозъка от увреждания щяха да ни уппавляват приматите и лемурите. Не, че онези в парламента не са такива.
 • IQ няма
  Отговор
  2 18:54  16.07.17
  късно е вече, ниския стандарт на живот ни е увредил мозъците

Напиши коментар:


Публикувай