5 855 2

Ето го и лека за над 600 болести и болежки

Подправката, която ще направи всички хора столетници

Снимки: shutterstock
Снимки: shutterstock
Милена Трачева

Куркума. Тази популярна в Индия подправка, от години вече не звучи екзотично и у нас.

Наричат я още "индийски шафран", заради наситения жълто-оранжев цвят, който е много подобен на цвета, характерен за най-скъпата подправка на света. Заради интересните си цвят, вкус и мирис, куркумата придава на ястията екзотична нотка. Тя е с пикантен, топъл и горчив вкус, а ароматът — лек и напомня на портокал и джинджифил.

Това растение обаче, не се използва само в кухнята. Куркумата е дарена и с удивителни лечебни качества, а благодарение на наситения си цвят, от древни времена се ползва за багрило както в хранителната и текстилната индустрия, така и за направата на някои от традиционните индийски къни, с които жените рисуват ръцете си.

Куркумата идва от Индонезия и южната част на Индия, където се използва в продължение на повече от 5000 години. Арабските търговци донесли куркумата в Европа през 13-ти век, но тя става популярна в западната култура едва през последните години. До голяма степен популярността ѝ се дължи на доказаните и потвърдени от медицината и науката лечебни и терапевтични нейни свойства.

Всъщност куркумата е едно от най-сериозно проучваните растения, за които знаем днес. Хиляди са изследванията, които доказват на невярващите европейци лечебния ефект от куркумата. Смята се, че тя лекува или предпазва от над 600 различни болести като някои видове рак, алцхаймер, редица инфекциозни заболявания и др.

В едно от най-дългите проучвания, свързани с източната подправка, продължило пет години, учените са открили, че тя има над 600 потенциални превантивни и терапевтични приложения, както и че се отразява благоприятно на организма ни по над 170 косвени начина.

Вижте някои от ползите на тази източна подправка и при какви болежки може да се използва:

Куркумата укрепва имунната система. Куркумата спомага активно за добрата обмяна на веществата в организма. Куркумата има и много силно антивъзпалително действие, благодарение на летливите масла, съдържащи се в нея по-конкретно на жълто-оранжевия пигмент в нея, наречен куркумин. Куркумата може да лекува възпаления на стомашно-чревния тракт. Куркумата помага срещу ревматоиден артрит. Куркумата може да се използва като природно средство за лечение и превенция на кистична фиброза. Консумирането на куркума намалява риска от ракови заболявания. Благодарение на своето антиоксидантно действие куркумата помага на клетките да се защитят от действието на свободните радикали. Куркумата, смесена с лук, може да помогне за превенция на рак на дебелото черво В комбинация с карфиола, куркумата помага за предотвратяване на рак на простатата. Куркумата може да намали значително рискът от левкемия при децата. Куркума се използва и като средство за прочистването на организма от токсини, както и за пречистване на кръвта. Куркумата помага и при сърбеж. Куркумата подобрява функциите на черния дроб. Куркумата осигурява защита на сърдечносъдовата система. Куркумата се използва и като лек срещу диабет. Куркуминът контролира стойностите на кръвната захар, подобрява състоянието на малките кръвоносни съдове и забавя прогресията на страданието. Куркумата е чудесно средство срещу кожни проблеми, причинени от паразити. Куркумата ефективно намалява нивата на холестерол. Куркумата осигурява защита срещу болестта на Алцхаймер. Куркумата помага и при анемия.



Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • 1 10:29  17.07.17
    Този коментар е премахнат от модератор
  • Грую
    Отговор
    2 10:39  17.07.17
    Абе истината е да си на 20 години.Като одъртееш Каква куркума? Какви пет лева?

Напиши коментар:


Публикувай