Last news in Fakti

21 Юли, 2017 05:46 5 171 23

7 интересни факта за Северна Корея

  • северна корея-
  • факти

Ето и няколко факта за Северна Корея - една от най-изолираните държави на земята

1.Между 150 000 и 200 000 севернокорейци живеят в затворнически лагери, които се охраняват от електрическа ограда. Това показват изчисленията на южнокорейското правителство и Хюман райтс уоч.

Най-строг е режимът за политическите затворници. В някои случаи е възможно семействата на нарушителите да бъдат затворени с тях. Около 40% от хората в лагерите умират от недохранване. Затворниците са подложен на тежък физически труд (работа в мините, дърводобив и селскостопанска работа), като всички са принудени да работят с възможно най-простите инструменти при изключително сурови условия, според доклад на „Амнести интернешънъл“ от 2011 г.

2.Севернокорейците могат да избират между 28 одобрени прически. Неженените жени трябва да имат къса коса, докато омъжената жена има много повече възможности. Дължината на косата не трябва да е по-дълга от 5 см.

3.Всички телевизионни програми се контролират от държавата. Интернетът не съществува. Правителството е създало затворена вътрешна мрежа. Изключително малко севернокорейци знаят нещо за световните събития.

4.Северна Корея проведе пет ядрени теста от 2006 г. насам в нарушение на международното право. Два бяха проведени през 2016 г., включително един, за който Северна Корея заяви, че е на мощна водородна бомба. Съединените щати обаче се съмняват в това твърдение. Смята се, че Пхенян разполага с арсенал от ядрени оръжия, но размерът е неизвестен.

5.Границата между Северна Корея и Южна Корея е една от най-милитаризираните в света. Пхенян има около 1,2 милиона военнослужещи в сравнение с Южна Корея, която разполага с едва 680,000, сред които 28,000 американски войници.

6.През 1978 г. агенти от Северна Корея отвлекли южнокорейския филмов режисьор Шин Санг Ок и съпругата му, актрисата Чо Ен Хуи, за да създадат филмова индустрия в Северна Корея. Двамата избягали осем години по-късно, след като направили десетки филми.

7.От своето създаване, през 1948, Северна Корея се управлява от три поколения от едно и също семейство - изключително брутални диктатори. Ким Чен ун, 33-годишният внук на Ким Ир сен, дойде на власт през 2011 г., след смъртта на баща си - Ким Чен ир.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дядо поп

    37 8 Отговор
    А дали е така,кой ще ми каже?
  • 2 Бай хой

    37 10 Отговор
    "Коректна" информация от " свободните" и " независими" западни медии.

    Коментиран от #4, #9

  • 3 Пазарен Либерализатор

    13 3 Отговор
    Така е отговорил и Ким Чук Пън-всичко е пропаганда, когато го попитали дали в капиталистическия империализъм действително има препълнени магазини, автомобили, свобода...
  • 4 гост

    17 6 Отговор

    До коментар #2 от "Бай хой":

    ЦРУ модифицират и сателитните снимки! Правят улиците празни, без превозни средства.
  • 5 Въпрос

    20 9 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Интернетът не съществува........А сега да видим--точно преди седмица тук имаше статия че севернокорейците най-харесвали японско порно ....38% от тях търсили японската порно индустрия---а сега нямали интернет.....НЕЩО май съвсем се объркаха в лъжите си......

    Коментиран от #6

  • 6 Biba

    11 6 Отговор

    До коментар #5 от "Въпрос":

    Ami v zatvorenata im mreja ima porno saitove be

    Коментиран от #7

  • 7 Въпрос

    7 6 Отговор

    До коментар #6 от "Biba":

    И затова влизат в японски порно сайтове....абе големи балъци имало още бе

    Коментиран от #8

  • 8 Аля

    7 2 Отговор

    До коментар #7 от "Въпрос":

    Абе ти влизал ли си в порно сайт
    Там има различни категории
    Могат и тайландско да гледат ако искат
  • 9 Azazel

    10 5 Отговор

    До коментар #2 от "Бай хой":

    Хюман райтс уоч и Амнести интернешънъл не са "западни медии", а международни, неправителствени правозащитни организации, които изобщо не се свенят да критикуват и нарушаването на човешките права в САЩ, Великобритания, и други западни страни. Но, разбира се, ако смяташ, че всичко това е западна пропаганда и ние не живеем в свободен свят, за разлика от северно-корейците, искрено ти препоръчвам да не губиш повече време и да емигрираш там, а после да ни пишеш тук как е...
  • 10 Лупи

    14 3 Отговор
    Има достатъчно автентични кадри в Ютуб всеки може да види, дори имаше един индонезиец дето работи там цяла поредица с клипчета е насвяткал. Единствения плюс, който имат севернокорейците е чистотата и общото централизирано градоустройство, всичко останало им е по-зле в пъти дори от бедна България имам предвид що се отнася до живота на обикновенния човек. Имайте предвид, че клипчетата са от столицата, а в дълбоката провинция никой още не е изнасял кадри т.е. мизерията може да е пълна там.
  • 11 Ушанков

    13 6 Отговор
    Това само путинофил може да се радва на режима в Сев. Корея!
  • 12 Вярващ Путинист

    10 10 Отговор
    Мечтата ми е да имам апартамент в Пхенян и да се радвам на гледката на чистия и подреден град който е в хармония с природата
    Горд съм че съм русофил
    Няма друг бог освен Путин и Медведев е неговия пророк!
    Путин е велик!

    Коментиран от #13

  • 13 Дидо

    7 4 Отговор

    До коментар #12 от "Вярващ Путинист":

    Отивай.
    Кой те спира?
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Гост

    4 4 Отговор
    А защо другаде пише че е наи бързо развиваща се икономика?Кои и защо лъже?
  • 16 onq s konq

    10 3 Отговор
    Освен отвлечената актриса Чо Ен Хуи, трябваше да споменете и сестра и Лап Ни Хуй която беше брутално убита от северно корейските агенти при отвличането през Декември 1977.
  • 17 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    3 5 Отговор
    А в демократичен саш всеки ден куките застрелват по някои

    Коментиран от #18

  • 18 Киро

    9 3 Отговор

    До коментар #17 от "Т.о.ш.и.б.и.я.н":

    А в България е пълно с необразовани и неграмотни елементи, дето един ред правилно не могат да напишат.

    Странно, повечето от тях са привърженици на соц-а...
  • 19 Вярващ Путинист

    7 5 Отговор
    Живота си давам за Путин
    Путин е велик. Путин е милосърден и всеотдаен към обикновените хора
    Няма друг бог освен Путин и Медведев е неговия пророк

    Коментиран от #23

  • 20 бай Тодор

    5 2 Отговор
    Има и 8.Ядат живи деца и 50% от северокорейците са канибали!Хе хеееее, от Дойче веле ли е прпечатан този пасквил?
  • 21 1234

    6 4 Отговор
    Много интересно ми стана,това,че южна Корея имали 680 000 войска от които 28 000 американски войници?!??Че питам се все пак чужда държава,какво АДЖЕБА правят тия американски войници там и навсякъде по света??? Да не би да са на социални помощи или да се намесват в работите на чуждите държави???Кой в същност е упълномощил тия нагли американци да се месят на всякъде??
  • 22 ооооо

    1 1 Отговор
    Абе тия имат ли CORECOM-и?
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.