2 086 2

Притча: Най-очакваният подарък

Събина Андреева

На един младеж му предстояло завършване съвсем скоро. От дълго време той не откъсвал очи от един красив и модерен автомобил и понеже знаел, че баща му може да си го позволи, му казал, че си мечтае това да е подаръкът за дипломирането му.

Заветният ден приближавал и младежът започнал да очаква от баща си знаци, че е купил колата. На самия ден баща му го извикал в офиса си. Казал му, че е горд да има толкова чудесен син и че много го обича. После му подарил красиво опакована кутия. Любопитен, но и леко разочарован, синът отворил кутията и намерил вътре красива Библия с кожена подвързия, на която със златни конци било избродирано името му. Той се ядосал и се разкрещял на баща си:

– Имаш толкова пари и да ми подаряваш Библия!

Младежът изхвърчал бясно от кабинета на баща си, оставяйки подаръка на масата, след което напуснал и дома си. Минали много години. Младият мъж пожънал успех в бизнеса си. Имал красива къща и чудесно семейство. Но баща му бил вече много стар и решил да отиде при него. Минали толкова много години, а двамата не се били виждали от деня на завършването на сина. Преди обаче да успее да организира пътуването си, той получил писмо, че баща му е починал и му е завещал цялото си богатство. Трябвало да замине веднага и да се погрижи за документите и вещите. Когато пристигнал в бащината си къща, сърцето му се изпълнило с мъка и съжаление.

Започнал да прелиства документите на баща си и между тях намерил все още недокосната Библия, точно както самият той я бил оставил преди години. Със сълзи на очи я отворил и започнал да прелиства страниците. Бащата грижливо бил подчертал стиха в глава 7:11 от Евангелие от Матей: „Щом вие, въпреки че сте зли, знаете как да давате добри дарове на децата си, то колко повече вашият Баща в небесата ще даде добри неща на онези, които поискат от него!“ Докато мъжът четял тези думи, от страниците паднал ключ за кола с името на търговеца, в чийто магазин била изложена така желаната от него навремето модерна кола. До името на търговеца била датата на завършването му и думите: „ПЛАТЕНА 100%“

***

Само защото подаръците не са опаковани така, както очакваме, не означава, че трябва да ги отхвърляме. В крайна сметка не е важна опаковката, а съдържанието. Така е и с хората.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ЛАМБООООООО
  Отговор
  1 10:44  15.07.17
  НАЙ ОЧАКВАНИЯТ ПОДАРЪК - НОВОТО ЛАМБО АВЕНТАДОР !!!!!!!! ЧЕРНО ,100 ОКТАНА ДО ГОРЕ ,РЕЙБАНЧЕ НА ОЧИЧКИ И МАКЛО НА РАЗХОДКА АС ! МУЗИКА НЕМА ПУСКАМ - ТЯ СТАРТИРА АВТОМАТИЧНО КАТО НАТИСНА СТАРТ БУТОНА !!!!!!!!! МУЗИКА ЗА УШИЧКИ И ГОТОВИ П..КИ ДА СКАЧАТ У КУПЕТО ВЪТРЕ !!!!!!!!
 • за Ламбоооо
  Отговор
  2 12:40  16.07.17
  За такива като теб е притчата.

Напиши коментар:


Публикувай