1 384 3

Лято. Жега. Ама трябва да се яде!

Няколко летни кулинарни комбинации, с които да заситите глада и пак да сте добре

Снимки: shutterstock
Снимки: shutterstock
Милена Трачева

Лятото е сезонът, през който всички се отправят към морето... или планината... или просто се отдават на мързел и спане по време на отпуската си. Една от особеностите на лятото е, че храната не ни е приоритет, а не можем да стоим гладни.

Вкусовите ни рецептори се настройват на по-различна вълна през топлите месеци и тогава сме склонни да се откажем от много любими храни, но пък да комбинираме други, за които не смес се сещали отдавна.

Вижте няколко атрактивните кулинарни изкушения, които ще допринесат за доброто ви настроение, пълния стомах и насладата по време на лятната ви почивка. А защо не и докато се потите на работа?

Ето ги и тях:

Сладолед с ягоди
Това е класическа комбинация, която през горещите месеци е много апетитна и разхлаждаща. За закуска или като десерт, заедно с чаша вино и морска гледка, ще си доставите наистина приятно удоволствие.

Калмари на скара с портокалов дресинг.
Ако не сега, кога? Точно лятото е моментът да се насладите на истински пресни и вкусни морски дарове. Освен че са полезни и диетични, калмарите са сред едни от най-консумираните храни през лятото.

Гръцка салата
Класика. Еквивалент на българската шопска салата, но подредена по малко по-различен начин, гръцката салата е сред фаворитите през лятото. Много добре се съчетава с добре охладено узо.

Шишчета
Крехко пилешко месо, тиквички, домат и патладжан са истинско кулинарно изкушение за любителите на скарата. BBQ партита са много популярни през топлите дълги нощи, така че заложете на това предложение.

Сирене с диня
Няма българин, които да не е похапвал сирене с диня през лятото или поне да е опитвал тази странна за някои вкусове комбинация от сладко и солено. Това е любима комбинация на много поколения, а освен това е и хубав спомен от детството, когато прекарвахме летата при баба и дядо на село.



Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Пазарен Либерализатор
    Отговор
    1 19:06  16.07.17
    Допълвам: прясна риба на скара-лаврак, пъстърва, според зависи; - печени на скара чушки с копър, оцет и чесън, червени, зелени, жълти, сладки или люти; - плочка сирене с пипер на скара, идеално пасва с чушките; - таратор с орехи, преседял поне 4-5 часа в хладилник, поема се идеално с мастики разни; - пълнени тиквички с кайма и гъби; - чипс от тиквички с чесън и копър; - мусака от тиквички и домати; - картофени кюфтета, кюфтета от тиквички; - гювеч в кален съд на селска фурна с дърва; - шишчета от плешка с риган и лук на жар; - пресни картофки с каймак на фурна; - гъби-горски, полски, с масло и сметана или печурки на скара-само със сол; - "странджанка"- филия с кайма, кашкавал и подправки, опечена на скара; - " нафора"- късчета хляб, наръсени с топено масло и запечени на скара; - гурманска плескавица, ощипанци, вешалица- всякакви сръбски месища на скара; - тиквички и моркови на скара със зехтин и риган; - ментов сладолед (домашен) с малини; - пушени сливи с орехи, правят се на специална пещ; - сок от бъз; (скара=скара на дървени въглища)
  • до Позарния демобилизатор
    Отговор
    2 20:47  16.07.17
    Като много ги знаеш в кулинарната област, к'во диреше в"Йосиф Вондрак"?! :)))

    Коментиран от #3

  • Пазарен Либерализатор
    Отговор
    3 22:32  16.07.17

    До коментар #2 от "до Позарния демобилизатор":

    Йосиф Вондрак какво е?

Напиши коментар:


Публикувай