1 692 2

Притча: По какво си приличат човека и кокошката?

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Събина Андреева

Един мъдрец откраднал яйцата от курника на чужди кокошки, за да нахрани него и ученика си. Ученикът се разочаровал.

- Ти не си никакъв мъдрец, поведението ти е неморално.

- Кой е по-морален според теб – кокошката или човекът – питал мъдреца?

- Глупав въпрос! – казал ученикът.

- Тогава ми дай глупав отговор!

- Човекът естествено - отговорил ученикът.

- Грешиш. Какво прави кокошката - снася яйца и за нея е все едно кой ще ги вземе. Това може, това й е работата и това е морално нали. А какво прави човекът – снася идеи, решава, че са много важни и по цял ден работи за тях. Дори мисли, че яйцата на кокошката са негови.

- Кокошката мъти – казал ученикът – значи и тя е като нас.

- Мътенето не е работа. Яйцата стават сами пиленца. Кога човекът ще се научи да мъти? Когато спре да мисли, че идеите му са важни, защото наистина не са. Всички чакат Месията и имат изградена представя за него. Докато не спрат да го смятат за такъв като тях, няма да го познаят. Той е нещо, което не познават.

- Как да го чакам тогава? – питал ученикът.

- Бъди като Христос.

- Той е бил морален и със сигурност не е крадял от курниците на хората.

- Той е бил като кокошката – просто раздава, това което има. Жалко, че и ти си мислиш, че разбираш що е Христос. Начинът ти на мислене е фарисейски. Ако питаш фарисеите, разпънали са го, защото е нямал морал. Той е следвал моралът на сърцето си. Всичко, което човек смята и върши е фарисейски начин на мислене – „първо има причина и след това следствие”; "има наука - значи знание”. Цялата система, включително и моралът ти е фарисейско изобретение. Ще го кажа с методите на твоята наука – това, което смяташ за важно, умно, логично – това е, което ти пречи да видиш Месията. И фарисеите още чакат. И накрая ще си го изфабрикуват. Съвременният човек е като фарисей.

- Добре, но как да спра да мисля изобщо. Не мога да стана и крадец.

- Крадец не, но можеш да станеш кокошка. Твърде лесно е нали, никой не смята кокошката за важна. И агнецът Божи е бил в това положение. За да бъдеш като Христос просто раздавай, раздавай без да се тревожиш за раздаваното, нито за този, на когото раздаваш.

- Разбрах за кокошката. Но значи никой от онези, които се обявяват за месии и мъдреци не е такъв? – попитал ученикът.

- Няма как да бъде.

- А писателите, философите, учителите на човечеството?

- И те са кокошки като нас със теб. До колко се взимат на сериозно обаче - не знам. Те си знаят.

- Ами борбата на доброто и злото, какво да правим, когато ни сложат чипа?

- Ха, борбата. Световна конспирация има, но когато се бориш с нея, само влизаш в капана й. В момента ни отвличат от истинската борба, като ни настройват срещу злото. Това е най-лукавият капан – така ставаме неволни съучастници на Луцифер.

- А какво да правим с хората, които вярват на този или онзи, четат едно или друго?

- Имат само един изход – да стигнат до дъното… и от там „през иглени уши”! Така ще бъде оформена душата им. Когато душата на човека се оформи просто трябва да съзерцава и силите сами ще я водят. Като кокошката. Просто мъти. Останалото си става само. Но винаги трябва да помни, че е просто кокошка, чиито яйца не са важни за никого – това е морал.

- Това ли правиш ти учителю – съзерцаваш. В какво се състои съзерцаването?

- Да това правя – говоря с теб и съзерцавам, крада и съзерцавам, храня се и съзерцавам. И нищо от това което казвам не е важно. Говоря, само защото ме принуждаваш. Междувременно се стремя да избягам от теб, както нощта бяга от деня. Ние с теб тук, в тази стая сме светът, а аз просто съзерцавам. Гледам между обектите. Защото обектите и без това са ясни, нали! Гледам там, където по принцип никой не смята за важно да се гледа. Бягам от фарисейската логика, а светът се променя.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Другата гледна точка
  Отговор
  1 11:07  18.07.17
  Нищо чудно, че "мъдрецът" не е имал с какво да нахрани себе си и ученика си.
 • Бгфнг
  Отговор
  2 13:16  18.07.17
  Че са идиоти

Напиши коментар:


Публикувай