2 773 3

Диетата на викингите подобрява мозъка

Тя предотвратява деменцията

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Росен Стойчев

Викингите може да са известни като смели войни и завоеватели, но те са ни оставили нещо, далеч по-полезно. Оказва се, че тяхната диета е изключително полезна за борба с деменцията и подобряването на качеството на мозъка, съобщи „Дейли Мейл“.

Класическото скандинавско меню се състои от риба, зеленчуци, плодове, ориз и пили, придружени с много вода и чай.

Често храненето е придружено и от умерена консумация на вино. В тази диета е добре да се избягва консумацията на кореноплодни зеленчуци, картофи, рафинирани зърна, масло, захар и плодов сок.

Проучване на шведския Каролински институт, изследва как се отразява диетата на 2223 души. Оказва се, че придържане към диетата води до по-малък спад на паметта и способностите за мислене.

Оказва се, че възрастните хора, които минават на диетата с високо съдържание на зеленчуци и маслиново масло и ниско съдържание на месо и млечни продукти, се справят с 35% по-добре на умствени тестове.

„Тези тестове са полезни за установяването на факторите, свързани със здравословното остаряване. Те обаче не могат окончателно да отговорят на въпроса, дали специфична диета предотвратява деменцията. Ние обаче продължаваме да проучваме тези възможности“, заяви доктор Дейвид Рейнолдс.

Швеция


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • китаец
  Отговор
  1 04:56  23.07.17
  Мдааа, инересно викингите с китайски пръчици ли са яли ориза?
 • Хихихи
  Отговор
  2 09:44  23.07.17
  Пили, пили с ориз, пили с зеле..... Голям смях, хихихи
 • Гном на българска диета
  Отговор
  3 16:00  23.07.17
  Малииии тия от всеко нещо супер реклама си правят, и от това още и още пари правят, а ние само се фулиме, оплакваме и мразим и от това още повече пропадаме !

Напиши коментар:


Публикувай